tisdag 8 maj 2012

Ännu en dunderfrukost för vårtrötta - glutenfri nässelgröt med banan och blåbärTja, jag gör vad jag kan för att mota den ihållande vårtröttheten. Det blev en nässelgröt igen, den här gången med hirsmannagryn och rismjölk. Borde jag inte spruttla av energi efter den här morgonstarten?? Nja, inte direkt, men jag har i alla fall masat mig upp för att sätta igång med dagens utmaningar, som innebär brödbak, långpromenad och ett nappatag med den italienska läxan till i morgon. Och sist men inte minst ska jag följa med lilla I och hennes mamma till BVC för att bli 6-månadersvaccinerad (lilla I alltså, inte jag!). Förmodligen kommer tårarna att spruta mer på mig än på henne - ändå är hon en hejare på tårsprutning! Eftersom BVC dessutom ligger på min gamla VC ska jag passa på att hälsa på mina gamla jobbarkompisar och ha med lite fikabröd. Det ägnade jag gårdagen åt att baka.

Ha en härlig vårdag allihop, med eller utan nässelgröt!

1½ dl valfri mjölk - rismjölk den här gången för mig
2 msk glutenfria hirsmannagryn
1 msk kallpressad kokosolja
½ msk nässelpulver

½ Kravbanan
en näve blåbär
1½ dl rismjölk

Koka upp mjölken och vispa ned grynen. Låt småkoka under lock ca 8 minuter. Rör ned kokosoljan och nässelpulvret när gröten är färdigkokt, och ät den genast med de tillbehör du valt.

Smörgås av mitt ljusa formbröd (som jag också bakade igår, och som kommer på bloggen endera dagen) med rökt kalkon, röda mangoldblad, tunnskivad kokt rödbeta (hyvlad med osthyveln) och gurka (även den hyvlad med osthyveln).

En stor kopp kaffe som sätter lite fart på mitt låga blodtryck - utan den vacklar jag runt som en smått berusad kaja halva dagen.

12 kommentarer:

 1. Hihi, ser både gott och lite läskigt ut med den där gröna färgen. Så gott med rödbetor på mackan, det har jag aldrig testat. Har lite rödbetor i kylen, så jag får nog ta och koka och testa på min kvällsmacka någon dag. Tack för inspirationen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls läskigt, Therése! Bara, bara gott! Idag har jag inspekterat nässelbeståndet, och de har kommit upp så fint, så nu blir det färska nässlor i gröten i fortsättningen. Ha det gott!

   Radera
 2. Jag har en burk med Biofoods nässelpulver hemma, som inte blivit använt så mycket då jag nu tagit vetegräspulver och chlorella i smoothien istället. Men jag har aldrig provat något sådant i gröten. SKall jag ta och prova imorgon, även om jag också tycker det verkar lite läskigt just i gröten :-)
  /Maria B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut du ska göra, Maria! Det är inte alls läskigt. Min gröt blev i alla fall god med mild nässelsmak. Eftersom jag kokar hirsmannagröten med mjölk mildras nog smaken mer än om man bara kokar på vatten - det föreställer jag mig i alla fall. Testa - och berätta gärna vad du tycker!

   Radera
  2. Hej,
   Imorse gjorde jag denna gröten och den var god. Jag använde också rismjölk. Undrar dock om du hade i nässelpulvret från början, eller rörde du i det när gröten är färdigkokt?
   Jag tog i pulvret från början, men tänker att då kanske man kokar bort en del av nyttigheterna?
   Tack för bra tips! Nu skall jag börja använda mitt nässelpulver igen.
   /Maria B

   Radera
  3. Asch, Maria, det var en miss från min sida att jag inte var tydlig med det. Det är åtgärdat nu. Jag rörde alltså i både kokosoljan och nässelpulvret när gröten var färdigkokt. Roligt att du gillade smaken fastän du var lite skeptisk från början. Ditt nässelpulver kan du också pytsa i matbröd eller omeletter/pannkakor. Varför inte nässelblinier med lite smetana och rom? Mums!

   Radera
  4. Imorse gjorde jag hirsgröt på flingor. Då rörde jag i nässelpulvret och kokosoljan när gröten var färdig : - )
   /Maria B

   Radera
  5. Så bra! Hoppas gröten blev god! Det går förstås lika bra med hirsflingor om man inte har hirsmannagryn till hands. Andra flingor eller gryn också för den delen. Hoppas både du och jag får superkrafter av gröten!

   Radera
 3. Vilka grejer det finns, man hittar alltid så mycket intressant här hos dej som man inte hade en aning om att det fanns. Nässelpulver, aldrig hört om!

  Hoppas det gick bra på BVC och att det inte sprutade alldeles för mycket tårar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anki och Håkan, det känns roligt om jag kan bidra med något nytt ibland, och inspirera till att våga testa något lite annorlunda!
   Joodå, det gick bra på BVC, men nog blev det tårsprut! Men vad kan man begära? Där sitter man go´ och glad och jollrar och kvittrar, och så plötsligt - inte ont anandes - blir man "överfallen" och stucken i båda låren samtidigt från två håll! Jag skulle också gallskrika, jag lovar!

   Radera
 4. Tur att Iris har en fin mormor som följer med och håller handen, då går det lättare! Puss!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om vilken lycka det är att ha en liten Iris som man får följa med! Men sprutor är INTE kul.

   Radera