fredag 13 april 2012

Italienska kycklingfärsbollar i tomatsås



Den här rätten känns nästan lite som Lady och Lufsen. Ni vet, filmen när Lufsen puttar över den sista kötbullen till Lady under accompanjemang av smäktande italiensk musik, och hon blygt tittar ned. Jag lägger mig inte i hur ni äter kycklingbollarna - ni får gärna putta med nosen -  men jag skulle nog rekommendera djupa tallrikar för att underlätta bordsskicket. Duka också gärna med sked så att inget av den goda såsen förfares.

400 g kycklingfärs
½ dl potatismjöl eller maizenamjöl
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk Italiensk Kycklingkrydda - eller motsvarande egen blandning eller annan god kryddblandning
1 msk kycklingfond

2 burkar krossade tomater av god kvalitet - Mutti, Delizie eller Kung Markatta t ex.
1 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk milt paprikapulver
salt och peppar från kvarn

Rör färsen riktigt smidig med potatismjöl, ägg, vitlök, krydda och fond. Låt stå några minuter.


Koka upp de krossade tonmaterna med vitlök och paprika pulver. Salta och peppra också försiktigt från kvarn. Låt koka ihop några minuter.

Klicka i färsen som bollar, och låt småkoka tills de är genomkokta, ca 6 - 8 minuter beroende på hur stora du gör dem.


Servera med nykokt pasta. Jag använde glutenfria tagliatelle av majs som jag tycker är jättegoda. Märket heter Le Veneziane, och jag köpte dem i min vanliga ICA-butik.


3 kommentarer:

  1. Åh var det dem jag hade turen att få prova på? Helt yummi yummi yummi var de!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var dom. Härligt att du gillade dem. Men jag såg dig aldrig putta med nosen!

      Radera
    2. Haha nej kanske inte, men jag slickade säkert tallriken :)

      Radera