tisdag 24 april 2012

Hälsofrukost med nässel- och bovetegröt, plus grovt glutenfritt bröd med örtig äggröra




Men hörrni, vart har våren tagit vägen?? Visserligen är snön försvunnen, och blåsipporna har tittat upp, men ruggigt och kallt är det så det förslår. En liten solglimt blev det i går eftermiddag, men åh vad jag längtar efter den riktiga vårvärmen!

Nåja, snart ska väl nässlorna våga sticka upp sin gröna nästippar ur marken, och jag ska rusta mig med handskar och lägga upp ett litet förråd, både i frys och på burk. Nässlor innehåller otroligt mycket hälsosamma ämnen, och har också länge använts som medicinalväxt. De är inflammationshämmande och blodrenande, och sägs bland annat vara bra för huden och håret. Torkade eller frysta nässlor är suveräna att ha på lut och koka soppa på, eller att pytsa i bröd, gröt eller pannkakssmet. De starka fibrerna lär också kunna användas till att göra rep och tyg, men det tänker jag inte ge mig på! Där går min gräns! Däremot har jag tänkt att tillverka gödningsvatten av de små stickiga raringarna. Alla som har möjlighet, ut och plocka nässlor alltså!

För dem som inte bor på landet finns färdigt nässelpulver att köpa, bl a av märket Biofood. Det använde jag i min morgongröt för att "boosta mig" med lite extra mineraler, vitaminer och andra nyttigheter, eftersom orken fortfarande inte är så mycket att skryta med. Pulvret kan senare under våren ersättas av färska, förvällda och hackade nässlor efter smak.

Lägg gärna grynen i blöt i vattnet kvällen innan. Det är inte helt nödvändigt, men underlättar näringsupptaget och förkortar koktiden lite.

För en rejäl frukostportion behövs:

½ dl krossade bovetegryn
1 1/4 dl vatten
1 krm salt
½ msk nässelpulver
½ msk näringspulver - läs mer vad det innehåller här

(lite agavesirap)
½ - 1 Kravbanan
½ dl blåbär
färsk sojamjölk eller annan valfri mjölk

Skölj grynen noga i varmt vatten. Lägg i en kastrull med vatten och salt, låt koka upp, och småkoka i 8 minuter. Om du lagt grynen i blöt under natten räcker det med 5 - 6 minuters koktid. Rör ned nässelpulver och näringspulver, och servera genast med banan, blåbär, ev lite ljus agavesirap (alternativt flytande honung), och valfri mjölk.

Smörgåsen till blev den här gången mitt glutenfria bikarbonatbröd med äggröra och sallad.







6 kommentarer:

  1. Åh, mums! Varje dag blir jag lika glad och inspirerad av dina recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack, Maria! Och jag blir jätteglad över din kommentar! Jag tror bestämt att solen håller på att titta fram, och då blir jag ännu gladare. Må så gott!

      Radera
  2. Jag fotade min bovetetallrik här om morgonen och tänkte lägga ut den, men jag är ju inte alls lika nyttig med massa saker som du!
    Jag har bara bovetegröt, mjölk och jordgubbar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Malin, bovetegröt med jordgubbar är väl inte det sämsta! Det är väl en jättebra start på dagen! Men har du lust kan du ju peta i lite färska nässlor för ett extra mineraltillskott - när de nu behagar dyka upp. Förresten, jag som var så glad över solen och gav mig ut på en långpromenad. Den slutade i en rejäl regnskur! Snacka om aprilväder!

      Radera
  3. det här lät spännande! jag har en burk nässelpulver, så nästa vecka ska detta testas!

    en fortsatt underbar vecka önskar jag dig! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma, Molly! Så kul om jag kan inspirera dig att testa en ny gröt, du som nästan är "grötproffs" själv!

      Radera