fredag 2 mars 2012

Kokos- och kardemummastekt, färsk ananasFärsk ananas är alldeles ljuvligt god, precis som den är, om den är riktigt mogen, saftig och fin. Men, ibland är det gott att göra något extra med den. Här har jag "panerat" den i en blandning av kokos, kokosblomssocker, vaniljpulver och nystött kardemumma, och stekt den i kokosolja. Egentligen skulle det nog varit allra godast med en kula vaniljglass till, men det förmådde inte huset den här gången. I stället fick det bli Alpros nya vaniljyoghurt av soja till, och det var inte dumt det heller. Vispad grädde smaksatt med lite vanilj är ett annat alternativ.

Det här räcker till 2 - 4 personer beroende på vad man har till och vid vilket tillfälle ananasen avnjuts. Dottern och jag lyxade till det, och åt som mellanmål med två skivor var, men om man har det som efterrätt kanske det räcker med en skiva var. Det avgör du själv.

4 ganska tjocka skivor färsk ananas
1 dl kokosflingor
½ dl kokosblomssocker
½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
½ tsk nystött kardemumma
kallpressad kokosolja till stekning

Blanda kokosflingor, kokosblomssocker, vaniljpulver och kardemumma på en tallrik, och vänd ananasskivorna i blandningen så de blir väl täckta runtom.
Hetta upp rikligt med kokosolja i en stekpanna, och stek ananasskivorna gyllenbruna på båda sidor.
Servera dem genast med valfritt tillbehör.
9 kommentarer:

 1. Det där ser ju verkligen gott ut! Ananas är ju verkligen en höjdare om man hittar på en bra i affären :)

  SvaraRadera
 2. Det där verkar galet gott om man som jag är ananas och kokosälskare!

  SvaraRadera
 3. Ananas och kokos är verkligen en oslagbar kombination! Jättegott ihop. Ni får testa nu till helgen helt enkelt, och leta upp varsin riktigt fin ananas. Ha det gott, båda två!

  SvaraRadera
 4. Det där var så sjukt gott!!! Mums!

  SvaraRadera
 5. Visst var det! Vi får göra om det!

  SvaraRadera
 6. Mamma, jag har gjort den här desserten två gånger, senast i helgen och det var väldigt gott och uppskattat! Däremot har jag både gångerna haft svårt att få "paneringen" att fästa. Det ramlar liksom av i stekpannan och så får man strössla över det när man lägger upp på tallriken. Jag har använt mig av vanligt socker istället för kokosblomssocker, annars enligt recept. Vet ju hur fina dina blev, så jag undrar vad jag gör för fel? Tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte på rak arm säga det faktiskt. Jag får göra om det och se om jag kan klura ut det. Möjligen om jag torkade av ananasskivorna lite så att de inte var så blöta. Jag vill också minnas att jag lät de strösslade ananasskivorna torka till lite på tallriken innan jag stekte dem. Sockret kan ju inte göra någon skillnad tycker jag. Jag får testa igen helt enkelt.

   Radera
  2. Mystiskt. Själv tänte jag att de behövde vara lite blöta för att det skulle fästa, men jag vet inte. Paneringen fastnar bra när jag vänder skivorna, men faller bort när jag ska vända dem i stekpannan. Lät dem också ligga ett tag innan jag stekte. Har väl inte rätta "knycken" helt enkelt... ;-)

   Radera
  3. Joodå, nog har du rätta knycken alltid! Vi får testa igen och försöka klura ut vad som gått fel.

   Radera