tisdag 28 februari 2012

Näringsmaxat, glutenfritt formbröd med hampafrön, canihuafrön, chiamjöl och berberis



Jag älskar att exprimentera med olika brödsorter, och det här är den senaste innovationen, ett riktigt näringsmaxat bröd - glutenfritt förstås -  med en massa go´a ingredienser i form av bra fettsyror, viktiga mineraler, vitaminer och fibrer. Jag tror knappast den mage är uppfunnen som trilskas efter att ha fått i sig några skivor av det här brödet till frukosten. Om den gör det så kanske det beror på att du druckit för lite. Som alltid när man äter fiberrikt är det viktigt att också tillföra tillräckliga mängder vätska.

Berberis är ett ganska syrligt, roligt bär, som i smaken påminner om lingon. Bara för några år sedan var det nästan omöjligt att få tag på här i Sverige, men nu finns det lite varstans. Du hittar det ofta i invandrarbutiker, och det används flitigt i persisk matlagning, bl a i olika kryddiga risrätter. Jag brukar blanda det i mysli. Bäret växer framförallt i Främre Asien, men även i Europa, och t o m i södra delarna av Sverige. Du kan byta berberis mot torkade lingon, blåbär, aronia, eller annan frukt/bärblandning om du föredrar det.

5 dl vatten, ca 34 - 35 grader
50 g färsk jäst
1/4 dl avocadoolja
2 msk flytande honung
1 msk nyponmjöl
1 dl chiamjöl
1 dl skalade hampafrön
1 dl pumpakärnor
½ dl canihuafrön
3/4 dl gula russin
3/4 dl berberisbär
6 dl mörkt bovetemjöl
1 msk malda psylliumfröskal
1 tsk salt

Lös jästen i det ljumma vattnet.
Tillsätt olja och honung, nyponmjöl, chiamjöl, hampafrön, pumpakärnor, canihuafrön samt russin och berberis, och kör igång maskinen på lågt varvtal.
Blanda bovetemjölet med salt och psylliumfröskal, och tillsätt det lite i taget medan maskinen är igång.
Arbeta degen mycket väl på lågt varvtal, minst 10 minuter, gärna 15.
Observera att degen blir mycket kladdig och inte ska knådas.
Häll upp degen i en väl smord 1,5 litersform, och slå formen lätt mot hårt underlag så degen fördelas jämnt.
Täck över med bakduk och låt jäsa en timme på dragfri plats.
Grädda i ugnen på 170 graders ugnsvärme 1½ timme. Ta brödet ur formen och fortsätt grädda ytterligare 10 - 15 minuter.
Linda in väl i bakdukar, och låt kallna helt innan du skivar det tunt och fryser in det.
Brödskivorna tinar på nolltid i rumstemperatur, och du kan alltid ha färskt bröd till hands.
'











2 kommentarer:

  1. åh, vilket perfekt recept! jag har en massa canihuafrön som jag inte vet vad jag ska göra av, nu vet jag :)

    sv: ja, det är helt underbart att dagarna blir längre och ljusare! :)

    du får ha en fortsatt bra vecka! sov så gott :) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, Molly! Du har väl inte missat veckans vegorecept i måndags, där går det åt ännu mer canihua. En supergod vegorätt, som varmt kan rekommenderas. Ha det gott själv, och kram tillbaka!

      Radera