måndag 30 januari 2012

Vegetarisk soppgryta med vildrismix, massor av grönsaker och getost/fetaost



Den här veckans vegorätt får bli en härligt innehållsrik, färggrann, antioxidantrik och mättande soppgryta med vildrismix och massor av grönsaker. Det är inte ett dugg svårt att avstå från kött och äta vegetariskt emellanåt om man får sätta skeden i en sån här läcker anrättning!

Mixen som kommer från Saltå Kvarn är en blandning av rött ris, råris och vildris, men kan bytas mot rent råris med lika bra resultat.

Om man är vegan, eller inte tål mjölkprodukter kan fetaosten bytas mot tofu.

Ha en riktigt härlig, vegetarisk måndag gott folk!

1½ dl vildrismix - eller vanligt råris
1 medelstor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 liter vatten
3 msk lantbuljongpulver från Renée Voltaire - eller 2 - 3 vegetariska buljongtärningar
1 burk hela, skalade tomater eller körsbärstomater - gärna från favoriten Mutti
2 stora savoykålsblad, ca 75 g
200 g morötter - jag tog babymorötter
200 g färsk brysselkål
1 litet blomkålshuvud, ca 350 g
olivolja
salt, peppar
färsk timjan

1 paket getost eller fetaost av får/getmjölk - alternativt naturell tofu

Skölj riset. Det står inte på förpackningen att man behöver göra det, men jag brukar alltid skölja riset för att få bort ev skräp.
Skala och hacka lök och vitlök.
Ansa och skölj alla grönsaker. Ta bort den grova mittnerven på savoykålen, och strimla bladen.
Skär av det nedersta fästet på brysselkålen, som ofta är lite fult, och dela den sedan på mitten. Skär morötterna i mindre bitar om du inte har babymorötter. Bryt blomkålen i buketter.
Hetta upp olja i en rymlig gryta, och fräs riset och löken glansiga några minuter under omrörning. Tillsätt vatten, buljongpulver/tärning, och burktomaterna, och låt småkoka under lock en halvtimme.
Lägg ned alla grönsaker, koka upp, och fortsätt småkoka under lock 10 - 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar, klipp över färsk timjan, och smula över fetaosten.
Servera genast med ett gott bröd, gärna av surdegstyp.
Mums, mums och åter mums!










5 kommentarer:

  1. Vad det ser gott ut!

    SvaraRadera
  2. Jaadå, riktigt mumsigt var det! Skadar inte med lite mer vegetariskt emellanåt!

    SvaraRadera
  3. Åh, den här soppgrytan bara MÅSTE jag testa! BARA godsaker, och nyttigt dessutom <3 Vildrismixen låter väldigt spännande, ska hålla utkik efter den!

    SvaraRadera
  4. Den är faktiskt värd att testa, Alexandra. Vildrismixen brukar finnas i vanliga livsmedelsbutiker som säljer Saltå Kvarns produkter, annars funkar det bra med vanligt råris också.

    SvaraRadera