tisdag 3 januari 2012

Vad mycket gott man kan göra av rester - Lax- och ansjovispudding t ex



Nog kan man gå ett sämre öde tillmötes som gravad lax och ansjovisfilé än att hamna i den här goda puddingen! Den gravade laxen från julbordet fick sällskap av några stackars överblivna ansjovisfiléer, kokt potatis och drösvis med dill, och vips blev det en riktigt läcker pudding för fyra personer. Jag mixade ihop äggstanningen för att ansjovisen skulle bli riktigt finfördelad, men det går bra att mosa den riktigt fint också.

Du kan välja laktosfri mjölk/grädde, eller någon alternativ variant om du inte tål mjölk överhuvudtaget. Servera då smält ghi eller smält mjölkfritt margarin till.

ca 1 kg kokt potatis
125 g gravad lax
1 stor knippa dill
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
5 - 6 ansjovisfiléer
1 msk Kunglig sallad (The Spice Tree) - eller någon annan god kryddblandning
svartpeppar

Skiva potatisen och strimla laxen.
Smörj en ugnsform och bottna med hälften av potatisen. Kvarna över lite svartpeppar.
Lägg på lax och klippt dill, och därefter den resterande potatisen. Ytterligare lite svartpeppar.
Blanda ägg, grädde, mjölk, mosad ansjovis och krydda i en bunke. Mixa ihop med stavmixer och häll blandningen över alltsammans. Grädda i 225 graders ugnsvärme tills äggstanningen stelnat och fått fin färg, ca 20 - 25 minuter.
Servera med skirat smör och sallad.








PS Fler användbara tips på hur du kan ta tillvara rester hittar du i den trevliga boken Fester med rester som i höstas gavs ut på Libris förlag. DS

2 kommentarer:

  1. Mums! Man kanske ska ge sig på laxpudding, det är ju en klassiker! Puss

    SvaraRadera
  2. Tycker jag absolut du ska göra! Gott, enkelt och nyttigt. Dessutom ganska billigt eftersom man inte behöver så mycket lax. Tänker man på GI låter man potatisen bli ordentligt kall först, då ändras "kemin" i stärkelsen, och potatisen får betydligt lägre GI.

    SvaraRadera