onsdag 25 januari 2012

Marängsviss med världens enklaste chokladsås




Som jag berättade igår så är menyn den stående när vi hivar ut julen här i huset, köttfärslimpa och marängsviss. Marängsviss kan ju göras på olika sätt, men vi gör så här, och ringlar över världens mest lättgjorda chokladsås. Även när det gäller marängsvissen och chokladsåsen är devisen "same procedure as every year".  Såsen är mörk, len och chokladstark. Det finns inga ursäkter för att köpa färdig på tub! En annan, helt sagolikt god chokladsås med kokossmak hittar du här.

1 dl vatten
1 dl mörk kakao
1 dl ljust rörsocker
1 msk ljus, ekologisk sirap

Vispa ihop allt i en kastrull, och låt koka ca 5 minuter. Vill du ha en ljusare och mildare chokladsås kan du byta ut en del av vattnet mot mjölk eller grädde. Såsen kan serveras både varm och kall, och håller sig flera dagar i kylskåpet.

Varva maränger - hemgjorda eller färdigköpta -  glass, vispad grädde, avrunna persikohalvor och gärna bananskivor på ett fat, och ringla såsen över alltsammans. Färdigt!

2 kommentarer:

  1. Oj vilket lass:) Det där kan vara favoriten bland alla efterätter! Och köttfärslimpa var evigheter sen jag lagade så jag får nästan får skämmas. trevlig onsdagkväll:)

    SvaraRadera
  2. Varför skämmas? Men visst är det så att man ibland - jag är inget undantag - lätt glömmer bort gamla hederliga, "vanliga" rätter i jakten på nyskapande, trendiga anrättningar. Gamla godingar är inte att förakta, varken köttfärslimpa eller marängsviss! Marängsviss är ju så otroligt enkelt att få till, och så otrooooligt gott! Ha det bra!!

    SvaraRadera