torsdag 29 december 2011

Lätt och läckert vid nyårsbubblet - fyllda champinjoner med bacon och timjan





Snart är det nyårsafton, och de flesta av oss kommer väl att vaka in det nya året med något bubbligt i glasen och något litet tilltugg därtill. Här kommer ett förslag, små fyllda gratinerade champinjoner med bacon och smak av timjan. Enkelt och lättlagat, och kan förberedas intill det allra sista momentet - gratineringen.

Om du inte tål mjölk använder du någon alternativ grädde, och utesluter osten. Är du vegetarian hoppar du över baconet, och tar i stället några extra champinjoner till fyllningen.

Champinjonerna är allra godast lite ljumma, men kan också ätas kalla.

400 g champinjoner - helst ganska små och så jämnstora som möjligt
½ paket ekologisk bacon - ca 60 g
1 dl grädde
salt och svartpeppar från kvarn
ca 2 msk hackad färsk timjan
40 g riven smakrik ost
smör eller olja till stekning

Borsta champinjonerna rena, och vrid av foten.
Hacka champinjonfötterna och baconet fint.
Hetta upp lite smör/olja i en stekpanna, och fräs champinjonhacket och baconet under omrörning tills vätskan kokat in.
Tillsätt grädden, och kvarna över en aning salt och rikligt med svartpeppar.
Låt grädden koka in så röran blir krämig i konsistensen. Rör ned timjan.
Ställ champinjonerna i en lätt smord, ugnseldfast form, och fördela champinjon/baconröran i dem.
Toppa med lite riven ost.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme ca 10 minuter.

PS Du missar väl inte min utlottning med fina vinster? Sista dagen för att vara med är nyårsafton kl 12.00. Det enda du behöver göra är att ge dig tillkänna i kommentarsfältet till inlägget. DS







2 kommentarer:

  1. Verkligen lätt och läckert!

    SvaraRadera
  2. Absolut, riktigt goda! Passar inte bara på nyårsafton, utan närhelst man vill ha någon liten aptitretare före maten.

    SvaraRadera