tisdag 22 november 2011

Lyxig, laktosfri chokladfudge med kokospalmsocker och körsbär



Kan ni begripa att det är Första advent nu till helgen? Vart tar tiden vägen? Visserligen har julskyltningen börjat för flera veckor sedan, och jag har hört ryktas att vissa t o m klätt sin julgran, så även jag borde ju fatta att något är på gång, men jag har nog stretat emot i det längsta. Det känns som om högtiderna blir lite urvattnade om de håller på för länge! Det gäller även påsken. Knappt har man ju svalt sin saffransbulle på julafton förrän det är dags att börja äta semlor och påskpynta! Snart är det lika bra att köra alla högtider året runt!

Nåja, nu får väl även jag börja advents- och julstöka i alla fall. Jag går ut lite försiktigt med en fudge, och får väl accelerera lite vartefter. Den här fudgen är lite nyttigare med kokospalmsocker i stället för vanligt, vitt socker (GI-värde 35 jämfört med 68), och med härliga och antioxidantrika, syrliga, torkade körsbär. Dessutom är den helt ljuvligt god! Rentav livsfarligt god!

Chokladen jag använde utger sig inte för att vara varken mjölkfri eller vegan, men innehåller såvitt jag kan utröna ingen mjölk. Visserligen är varken min danska eller norska i topptrim, men jag kan inte se annat än att den bara innehåller kakaomassa, rårörsocker, kakaosmör och bourbonvanilj, allt från ekologiska odlingar.

Jag tänker mig att du kan göra fudgen helt mjölkfri med antingen risgrädde, sojagrädde eller havregrädde samt mjölkfritt margarin - men jag har inte prövat med just detta recept. Däremot gjorde jag - när jag ändå var i stöten - mjölkfria chokladtryfflar som du får recept på om några dagar. Jag kan ju inte ha godisrecept två dagar i rad, eller hur? Vad händer då med min hälsoimage, haha!

Torkade körsbär hittar du lite varstans, men just de här köpte jag i Saltå Kvarns butik i Järna, på hemväg från Trosa. Saltå Kvarn har också en ganska ny butik i Stockholm, för er som bor i närheten där.

2 dl laktosfri vispgrädde
3/4 dl kokospalmsocker
3/4 dl ekologisk ljus sirap
1 msk glukos
1 krm salt
50 g laktosfritt smör
100 g mörk choklad
1 dl torkade körsbär

Blanda ihop grädde, kokossocker, sirap, glukos, salt och smör i en vid och tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och bubbelkoka ca 20 minuter tills massan tjocknat lite. Vispa några gånger under tiden. Bryt ned chokladen och vispa så det smälter. Rör också ned körsbären. Bottna en liten form med oljat bakplåtspapper, eller vik en form i lämplig storlek om du inte har en form som passar. Låt svalna, och ställ in i kylskåpet att stelna helt. Skär eller klipp i lämpliga bitar.











1 kommentar:

  1. Thank you, for giving a comment! Hope you enjoyed the fudge! Would be nice to know who you are. Living here in Sweden or abroad? How did you find my blog? Take care!

    SvaraRadera