måndag 24 oktober 2011

Ugnsbakad, gratinerad butternutpumpa med kantarell- och quinoafyllningDet härligaste med hösten är utbudet av alla fantastiska grönsaker, som gör det lätt att exprimentera med vegetariska rätter av alla de slag. Pumpa t ex - som liksom zucchinin tillhör familjen gurkväxter -  är både otroligt gott och otroligt nyttigt, och innehåller både C-vitamin, B-vitamin och A-vitamin bl a.

Den här veckans vegorecept och Köttfri måndagsinslag får bli en ugnsbakad pumpa, fylld med en örtdoftande kantarell- och quinoablandning, förstärkt med ett täcke av både parmesan och mozarella.

Visste ni förresten att kantareller i likhet med oss människor kan förvandla solljuset till D-vitamin. Eftersom solen nu står allt lägre på himlen, och vi dessutom måste pälsa på oss för att inte frysa ihjäl i snålblåsten , behöver vi den här tiden på året ladda med extra D-vitamin. Så ät gärna kantareller! Andra bra D-vitaminkällor är fet fisk och äggula.

Det här behövs till två personer.

1 liten butternutpumpa på ca 500 - 550 g
150 g färska kantareller, vanliga eller tratt
1 dl quinoa + 2 dl vatten + lite salt (jag blandade vit och svart quinoa)
1 tsk oregano
1 tsk basilika
vitlökssalt
1 dl färskriven, lagrad  parmesan
1 dl mozarella
rapsolja att pensla på pumpan och olja/smör eller margarin att fräsa kantarellerna i

Klyv pumpan och kärna ur den. Pensla med lite rapsolja, och baka i ugnen på 200 grader tills den är mjuk, ca 40 - 45 minuter.
Höj ugnsvärmen till 250 grader.
Koka under tiden quinoan enligt anvisning på förpackningen, rensa kantarellerna, grovhacka dem, och fräs i lite smör/olja/margarin tills all vätska kokat in.
Gröp ur det mesta av pumpaköttet och grovhacka det.
Riv parmesanen och blanda med riven mozarella.
Blanda pumpakött, quinoa, kantareller, hälften av parmesan/mozarellablandningen och kryddor, och fyll pumpaskalhalvorna med blandningen.
Strö över resterande ost, och gratinera pumpan tills osten smälter och får fin färg, ca 8 - 10 minuter.
6 kommentarer:

 1. åååh, det här låter ju för gott för att vara sant! Bara favoriter och så ost på det - jag MÅSTE göra det här! Snart! Idag! Varför har jag inte tänkt på att fylla butternut squash, den är ju som gjord för det?!

  SvaraRadera
 2. Oj, det lät spännande! Har aldrig provat på pumpa, bra tips! Puss

  SvaraRadera
 3. Oj, låter underbart gott! Vilka recept du kommer med!

  SvaraRadera
 4. Tack, alla tre! Det är bara att sätta igång och laga! Jag lovar att det var riktigt gott. Supersupernyttigt dessutom! Ha det bra!

  SvaraRadera
 5. Vilken pumparätt! Både ser och låter fantastiskt gott!

  SvaraRadera
 6. Tack, Ann-Louise! Så roligt att du hittat till min blogg, vi delar intresset för hälsosam och naturnära mat, även om jag inte är vegetarian! Pumparätten rekommenderas, den kommer definitivt att bli repriserad här hemma. Må så gott!

  SvaraRadera