fredag 7 oktober 2011

Körsbärslikör med vaniljvodka och kanelJag har aldrig i mitt liv gjort likör tidigare, och jag brukar inte precis förespråka starka drycker! Det här får bli ett undantag! Vi fick ju så otroligt mycket körsbär i år, så jag fick i alla fall för mig att testa att göra likör. Jag gjorde om ett recept som jag hittade i en tidning, tog vaniljvodka i stället för vanlig vodka, minskade sirapsmängden betydligt, och la till kanel. Jag tycker att kanel är så otroligt gott till just körsbär!

Likören blev fantastiskt god. Om du har körsbär kvar i frysen hinner du få likör till jul. Den anbefalles i mycket små mängder, kanske till en efterrätt med mycket chokladsmak, en härlig mörk kladdkaka t ex.
Den är god att droppa över en len vaniljglass också.

750 g urkärnade mörka körsbär
4 dl vaniljvodka
1 ekologisk citron
2 kanelstänger
3 dl vit sirap

Lägg de urkärnade körsbären i en hög glasburk.
Häll på vodkan.
Skölj citronen noggrant, och skiva den. Lägg också ned den. Se till att vätskan täcker bär och citron.
Låt stå med locket på i rumstemperatur 4 - 6 veckor (mina stod faktiskt nästan 7 veckor). Sila ifrån bären i en riktigt tätmaskig sil, och rör ned sirapen. Rör tills allt smälter.
Häll upp på flaskor, lägg en kanelstång i varje flaska, och förvara svalt. Låt mogna ytterligare några veckor innan du provsmakar.
PS Om du inte orkar kärna ur körsbären kan du bara skära en skåra i dem, så att de lättare släpper saft och smak. DS

2 kommentarer:

  1. Härliga bilder! Hoppas den smakade bra, spännande att se hur Jossies plommonvariant blev också :)

    SvaraRadera
  2. Jag tror den här varianten vinner!

    SvaraRadera