måndag 12 september 2011

Ugnsbakade äpplen med kryddig fyllning


Oj så mumsigt, och oj så nyttigt! Rena rama hälsoefterrätten, precis som de ugnsbakade nektarinerna häromsistens! Jag klarade förstås inte av att göra allting själv med vänsterhanden, men med hjälp av dotter Erika som var hemma för att bistå sin skraltiga mor gick det galant. Korten lyckades jag knäppa med hjälp av ett stativ som jag fick i "välkommen-hem-present" av min snälla man.

Vi åt Tofuline sojaglass till, men andra alternativ är grädde, havregrädde eller vaniljsås.


6 fasta aromatiska äpplen

15 g solroskärnor
15 g pumpakärnor
15 g melonkärnor
15 g mandel eller kokos
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
2 krm kryddnejlikor
2 msk Cane Syrup eller agavesirap
20 g kallpressad kokosolja + lite extra att klicka över

Kärna ur äpplena. Går bra med potatisskalare om du inte har en särskild äppelurkärnare. Låt skalet vara kvar, men lämna lite i botten så fyllningen håller sig kvar.
Lägg äpplena i en form, smord med lite kokosolja.
Mixa ihop alla torra ingredienser, tillsätt sirap och kokosolja, och kör ihop allt till en smet.
Fyll äpplena, och klicka lite extra olja på.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, 30 - 45 minuter beroende på äpplesort. De ska vara genommjuka och börja spricka lite. Ös gärna några gånger under tiden.






1 kommentar:

  1. Åh tänker fortfarande på de där äpplena, det var så gott så gott så gott! Kommer gärna och hjälper till snart igen :)

    SvaraRadera