torsdag 15 september 2011

Squash - och sellerisoppa med kokosmjölk
Blekselleri, eller stjälkselleri, hör till de saker man antingen älskar eller tycker väldigt illa om. Det finns liksom inga mellanlägen! Ungefär som med havtorn och koriander. Smaken är lite speciell, men jag tycker om den. Här fick den bli ingrediens i en soppa med squash och kokosmjölk. Hör du till dem som tycker om selleri tycker jag absolut du ska pröva soppan! Lättgjord och billig är den dessutom.

Om du vill kan du lyxa till med en klick sour cream/crème fraiche och lite räkor också, annars räcker det gott med ett härligt surdegsbröd och kanske en bit god ost till.


ca 400 g blekselleri
ca 600 g squash
3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 liter vatten
4 - 5 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar
1 tetra krämig kokosgrädde, 250 ml
rapsolja

Skala och finhacka lök och vitlök.
Skölj och skär squash och selleri i mindre bitar.
Fräs alltsammans i rikligt med rapsolja.
Häll på vatten och buljongtärningar, och låt småkoka ca 10 minuter under lock.
Tillsätt kokosmjölken och mixa helt slätt.
Smaka av om det behövs mer sälta.
Servera med valfria tillbehör.
7 kommentarer:

 1. Nej, selleri har jag väldigt svårt för. I USA är det en standardgrönsak som ALLA äter, barn doppar dem i sitt jordnötssmör och ser jättenöjda ut, och jag kan inte för mitt liv förstå det! Annars äts det INGA grönsaker därborta, men selleri?? Ja, bara de äter något nyttigt så ;) Och inte heller havtorn eller koriander faller mig i smaken, det där med speciellt är nog ingenting för mig... Men resten av ingredienserna är ju goda i alla fall ;)

  SvaraRadera
 2. Du kan väl testa med bara squash om du inte gillar selleri, Alexandra. Eller varför inte byta ut mot mangold eller spenat? Allt är möjligt!

  SvaraRadera
 3. Alla dina soppor är fantastiskt goda. har försökt ringa dej idag men täckningen häruppe är väl för dålig jag slår en pling imorgon

  SvaraRadera
 4. Hehehe, lyckades i en mening pricka in det mesta som jag ogillar, det enda som fattas är dill! Hoppas du mår bättre för varje dag som går.

  SvaraRadera
 5. Aj då! Tja smaken är olika, och tur är väl det. Så trist det skulle vara annars! Tack, Maja, det går framåt, även om det går med snigelfart. Har faktiskt lyckats sova hyfsat 2 nätter, och då känns livet genast bättre. Önskar dig och familjen en härlig helg!

  SvaraRadera
 6. Hej!
  God soppa!

  /Jennie

  SvaraRadera
 7. Tack, Jennie! Soppa är toppen, och sopprecept kan man aldrig få för många av, eller hur?

  SvaraRadera