tisdag 13 september 2011

Kardemummadoftande energibollar med cacaonibs och halloncrunchDet här är ytterligare en variant av de energibollar jag gjorde tidigare (recept här). Den här gången hade jag också i härligt syrlig halloncrunch, som helt enkelt är torkade hallon utan några som helst tillsatser. Den köper jag på Immunbutiken. Energibollarna är fulla med goda fettsyror, mineraler, vitaminer och allehanda antioxidanter, och är ett bra alternativ till olika energibars som man kan köpa färdiga.

Den ljuvliga råsirapen hittade jag på gårdsbutiken vid Solberga Gård under vår Ölandssemester. Den kan bytas mot agavesirap eller flytande honung.
Förvara bollarna kallt, men ta gärna fram dem en stund innan de ska ätas, så de blir lite tempererade. Det gör att smaken kommer fram bättre.


1 dl cacaonibs
1 dl halloncrunch
1 dl oskalad mandel
1 dl naturella cashewnötter
1 dl melonkärnor
1 tsk nystött kardemumma
1/4 dl mandelolja
20 g kallpressad kokosolja - behöver inte vara flytande
2 msk råsirap eller agavesirap

Blanda nibs, crunch, mandel, nötter, kardemumma och melonkärnor i mixern och kör allt till ett mjöl.
Häll i mandelolja, kokosolja och sirap, och fortsätt mixa tills det blir en formbar massa.
Smaka av om du vill ha mer sötma.
Forma till bollar med lätt oljade händer - jag fick ut 16 stora bollar av satsen - och rulla i kokos.
Eller gör som jag gjorde, lägg bollarna i en ask, häll på kokos, sätt på locket, och skaka runt tills alla bollar blivit täckta med kokos.
Förvara kallt.6 kommentarer:

 1. Du med dina spännande recept! Det här måste jag ju testa, så fort jag inhandlat alla de där ingredienserna jag aldrig smakat förut =D

  SvaraRadera
 2. Så glad jag blir över att du gillar mina recept, Alexandra! Energibollarna är både supernyttiga och goda, så testa gärna. Må så gott!
  PS Har sett att cacaonibs numer finns både i vanliga affärer och hälsokosten, inte bara i specialbutiker eller på nätet. DS

  SvaraRadera
 3. Detta såg verkligen spännande ut!

  SvaraRadera
 4. Ja, inte sant? Passar inte bara träningsfantaster, utan är ett bra och lite nyttigare alternativ till vanligt fikabröd.

  SvaraRadera
 5. Åh, det där såg gott ut!

  SvaraRadera
 6. inte sant, Tess! Testa dem, och du får ännu mer energi att dansa! Mysig blogg du har. Må så gott, och ha en härlig helg!

  SvaraRadera