lördag 24 september 2011

Injera - gluten- och mjölkfria etiopiska pannkakor på mitt sättMan kan nog säga att injera är nationalrätt i Etiopien och Eritrea. Det är en slags pannkaka, som bryts i mindre bitar med händerna, och med vars hjälp man fångar upp kött- eller grönsaksstuvningar. Pannkakorna görs oftast på en blandning av teffmjöl och vanligt vetemjöl, men jag har gjort dem glutenfria genom att byta vetemjölet mot bovetemjöl. Teffmjölet är naturligt glutenfritt i sig självt, och mals av en ört som är väldigt näringsrik.

Mjölet finns numera i vanliga, välsorterade butiker, och kan också köpas på nätet. Tidigare brukade jag köpa teffmjöl "lösförpckat" hos Pierias livs i Hötorgshallen. Där hittar du det fortfarande.

Vi åt injeran som fredagsmys med köttfärsröra och extra grönsaker och röror vid sidan om. Nästan som tortillas. Man måste ju smöra lite extra när dottern kommer hem från storstan och hälsar på. Hm, jag tror varken att det är injeran eller de gamla "päronen" som lockar mest. Det är nog Murre!

1 dl bovetemjöl
1 dl teffmjöl
1 tsk fiberhusk
½ tsk salt
3 ägg
5 dl osötad rismjölk

Blanda mjölsorterna, husk och salt i en skål. Vispa ned hälften av mjölken, äggen, samt slutligen den resterande mjölken. Vispa allt riktigt slätt. Låt stå och svälla minst en halvtimme, och grädda sedan pannkakorna i smord, het panna, någon minut på varje sida.
Servera till en köttgryta, grönsaksröra eller köttfärssås, samt grönsaker av olika slag.

3 kommentarer:

  1. Åhhh, det där verkade sååååå.... gott, det ska jag lägga till min provapå lista, ha en trevlig fortsatt lördag/ PERNILLA

    SvaraRadera
  2. Tack, Pernilla! Ha en härlig helg du också!

    SvaraRadera
  3. Haha, det stämmer inte, jag först hem för er skull, sen för Murres och sen för maten. Men det är en gedigen topp-3-lista :) Injeran var riktigt god, och vilka fina pannkakor det blev ;)

    SvaraRadera