tisdag 27 september 2011

Glutenfritt knäcke med frön och kokosmjölDet här brödet kan man bli fullständigt begiven på, det är starkt beroendeframkallande! Det är gott precis som det är, men kan också avnjutas med smör och en skiva ost. Det kan också brytas i mindre bitar och doppas i goda röror, guacamole eller tapenade t ex. Vi inledde lördagsmiddagen med en klick skagenröra på små bitar knäcke. Mums! Eller varför inte gumröra, det skulle också ha passat förträffligt.

Jag älskar ju oregano till det mesta, så jag smaksatte mitt knäcke med det. Du kan välja någon annan örtkrydda eller kryddblandning om du föredrar det, eller kanske kummin eller anis. Kanel kan också vara ett alternativ.

Minimalt med kolhydrater är det också, så LCHF:are, ni kan också hugga in utan betänkligheter!

1 dl pumpafrön eller melonkärnor
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl oskalade sesamfrön
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 - 2 tsk oregano
2 dl kokande vatten
2 ägg

Blanda alla torra ingredienser i en rymlig bunke.
Slå på det kokande vattnet, rör om och låt svalna till rumstemperatur.
Tillsätt äggen, och vispa om ordentligt, gärna med elvisp så allt blir jämnt blandat.
Bred ut blandningen så tunt som möjligt på två bakplåtspapper. Smörj in händerna med lite kokosolja så går det lättare. Det är lite "meckigt", men försök att få det så jämnt och tunt som möjligt. Du kan också stryka lite kokosolja på ett bakplåtspapper, lägga det ovanpå, och med hjälp av bakplåtspappret kavla till en jämn, tunn platta. Sporra eller markera ev bitar.
Grädda en plåt i taget på 175 graders ugnsvärme - eller båda samtidigt i varmluft 150 grader - ca  25 minuter.
Stäng av ugnen och låt eftertorka tills brödet är sprött och torrt. Förvara torrt och lufttätt. Om brödet av någon anledning mjuknat kan det lätt fräschas upp några minuter i ugnen.
1 kommentar: