fredag 19 augusti 2011

Plommonsylt med vanilj och mörkt muscovadosocker



Vi nästan vadar i plommon här hemma. En hel del har jag fryst in, men det har också blivit en del sylt, den här t ex med extra smaksättning av mörkt muscovadosocker, som gav fyllig smak. Om du vill kan du också lägga i några kanelstänger, det är alltid gott ihop med plommon. Jag hejdade mig den här gången eftersom en av döttrarna frågade om jag måste ha kanel i allting. Nej, det måste jag inte, men det är onekligen väldigt gott ihop med de flesta bär och frukter. Gör som du vill!
Sylten står sig inte någon längre tid, men går bra att frysa.

1,5 kg plommon - urkärnade
2 dl vatten
1 snittad och urskrapad vaniljstång
(2 - 3 kanelstänger)
1 dl mörkt muscovadosocker
3 dl syltsocker

Lägg plommonen i en rymlig gryta tillsammans med vattnet - och ev kanelstänger.
Låt koka upp, och koka på medelvärme ca 5 minuter. Skumma väl. Lägg i vaniljstången - snittad och urskrapad - och låt koka ytterligare 5 minuter. Tillsätt de båda sockersorterna, och koka 5 minuter till.
Häll upp den varma sylten på varma, steriliserade burkar, eller låt den kallna och frys in den i lagom portioner.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar