lördag 20 augusti 2011

Lyxsallad med hjortron, ädelost, valnötter och pilgrimsmusslor



Det här är knappast en rätt man äter till vardags, i alla fall inte om man inte har lyckan att ha egenplockade hjortron i frysen. De är alldeles väldigt dyra att köpa! Men när man vill unna sig något extra är salladen suverän, och i mindre portioner passar den också bra som förrätt. Eller kanske på buffé om man har något extra festligt att fira.
Det här behöver du för ca 4 personer:

ca 120 g blandad sallad, t ex färdig Sommarmix - jag tog egen från landet
150g späda sockerärtor (finns frysta när det inte är säsong)
1 tetra bönmix, 380 g från Go Green - innehåller borlottibönor, kikärtor och stora vita bönor)
ca 100 g ädelost
1 ask djupfrysta hjortron
ca 40 g grovhackade vanlötter

Dressing:
2 msk hjortronvinäger - Grythyttans
5 msk fin jungfrurapsolja
1 msk flytande honung
salt och peppar från kvarn

4 - 5 pilgrimsmusslor/person, beroende på storlek
pressad lime, rapsolja, salt, peppar
tunna träspett

Om Du inte tycker om pilgrimsmusslor kan de naturligtvis bytas ut mot något annat, exvis tunna skivor rökt eller gravad lax alternativt lufttorkad skinka.

Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Tina hjortronen och pilgrimsmusslorna. Strimla salladen. Ansa sockerärtorna, och låt dem få ett hastigt uppkok i lätt saltat vatten, bara så pass att de mjuknar lite. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.
Blanda sallad, ärtor, bönor och hjortron på ett stort fat, smula över ädelosten, och strö över valnötterna. Skaka ihop dressingen och ringla över. Servera genast med pilgrimsmusslor, penslade med en blandning av lika delar olja och limesaft, och hastigt stekta eller grillade några minuter på varje sida. Kvarna över lite salt och svartpeppar också.
Trä upp musslorna på tunna träspett och servera dem vid sidan om.











2 kommentarer:

  1. Världslyxigt att få komma hem en sen söndagkväll och bli bjuden på det där! Tack och mums!!

    SvaraRadera
  2. Roligt att ha dig hemma! Kram.

    SvaraRadera