onsdag 3 augusti 2011

Körsbärskräm med kanel och vanilj



Vi har några gamla körsbärsträd, som väl aldrig gett särskilt mycket bär förr om åren. I år har de fullständigt fått fnatt! Det verkar som om de försöker överträffa varandra i att svämma över med bär. Köket ser ut som ett slagfält, och jag själv som om jag avverkat ett rejält krogslagsmål! Det är nämligen i det närmaste omöjligt att kärna ur körsbär eller koka saft utan att skvätta åt alla håll och kanter. Men, men, ju starkare färg, desto nyttigare, det gäller både frukt, bär och grönsaker. Körsbär är fulla med C-vitamin och allehanda andra nyttigheter, så det är bara att kärna på! Ett par tunna plasthandskar kan vara en bra idé om du är rädd om manikyren.

Det har blivit saft och sylt, och även kräm. Den smakade jättegott med lite gräddmjölk till. Vanligtvis reder man ju kräm med potatismjöl eller maizenamjöl. Jag testade den här gången att reda med guarkärnmjöl från LCHF-butiken. Det är en helt naturlig produkt, tillverkad av guarbönan. Den är glutenfri, smak- och luktfri, och passerar tarmen utan att tas upp av kroppen, varför den är ett bra alternativ för den som undviker kolhydrater. Om du tittar på olika färdiga produkter som glass, kräm, sylt, brödmixer m m, så hittar du ofta just guarkärnmjöl i ingredienslistan.
Det gick alldeles utmärkt att reda krämen med det. Vill du i stället göra soppa tar du hälften av mjölet. Du kan naturligtvis också reda på vanligt sätt med potatismjöl.

400 g urkärnade körsbär
4 dl vatten
3/4 - 1 dl rårörsocker
1 kanelstång
2 tsk guarkärnmjöl
½ tsk vaniljpulver

Koka upp vatten tillsammans med kanelstång och socker, och vispa tills sockret löst sig.
Lägg ned bären, och koka 3 - 5 minuter.
Blanda gurakärnmjöl och vaniljpulver, och sikta ned i krämen under ständig omrörning så att det inte klumpar ihop sig.
Låt koka någon minut så krämen tjocknar.
Servera krämen lite ljummen med gräddmjölk till.






5 kommentarer:

  1. Den var ruskigt god! Här är det också så mycket körsbär så man dånar, ska försöka plocka av lite ikväll...

    SvaraRadera
  2. Det där såg inte fel ut! Sista bilden gör mig löjligt sugen =D

    SvaraRadera
  3. Men vet du att Guarnkärnmjöl är farligt? det kan orsaka tarminflammationer, störningar och tillväxtstörningar...

    SvaraRadera
  4. Kära anonym! Nej, att guarkärnmjöl skulle orsaka tarminflammationer och t o m tillväxtstörningar är inget som jag hört talas om. Eftersom dt tillhör släktet ärt/baljväxter kan personer som är allergiska mot ärtor, bönor och jordnötter reagera med allergiska symptom, men det andra var mig obekant. Om det stämmer är det ju ganska förfärligt eftersom det som sagt finns i massor med livsmedel (E-nummer 412). Skulle vara jätteintressant att veta var du fått informationen ifrån, om du har läst det någonstans t ex. Jag vill naturligtvis inte rekommendera något som är skadligt, så jag föreslår att ni reder krämen med potatismjöl eller maizenamjöl så länge. Är väldigt tacksam om du hör av dig igen och berättar mer, anonym! Må så gott!

    SvaraRadera