torsdag 18 augusti 2011

Glutenfria chokladsnitt med muscovadosocker



När jag höll på att baka mormors chokladsnitt till vårt Kakkalas som tilldrog sig i lördags - och som f ö blev en dundersuccé med ca 470 besökare - drog jag mig till minnes att jag tidigare hade utlovat att försöka göra en glutenfri variant. Det hade jag ju totalt glömt bort! När jag hade gjort mina andra kakor skred jag till verket, och det blev de här kakorna, som jag tycker blev riktigt lyckade.

Om du inte tål cacao kan du byta den mot carobpulver (som är gjort av Johannisbröd och tillhör familjen ärtväxter), och om du inte tål mandel, kan du i stället hacka solroskärnor och blanda med pärlsocker till strösslet.

250 g bovetemjöl
100 g mörkt muscovadosocker
100 g ljust muscovadosocker
2 msk cacao
1 msk vaniljsocker
½ msk fiberhusk
200 g LF eller vanligt smör - alternativt mjölkfritt margarin
1 ägg

1 äggula
pärlsocker blandat med hackad mandel

Blanda bovetemjöl, de båda sockersorterna, husk, cacao och vaniljsocker i matberedare, och kör några varv.
Tillsätt kallt smör eller margarin skuret i kuber, och kör ytterligare några varv tills det blivit smuligt.
Tillsätt ägget, och kör tills degen klumpar ihop sig till en boll.
Låt degen vila kallt i kylskåpet minst en timme för att stadga till sig.
Ta upp degen, och knåda igenom den. Ev kan du behöva tillsätta lite mer bovetemjöl.
Dela degen i fyra delar, och rulla ut till längder.
Lägg på papprad plåt, och platta till med fingrarna.
Pensla med äggula, och strö över rikligt med hackas mandel och pärlsocker. Grädda i ca 180 grader, ca 10 minuter. Skär i sneda bitar medan kakorna fortfarande är varma, och låt dem sedan kallna på plåten.






5 kommentarer:

  1. De är inte alls så dumma, Aniita. Du får testa dem! Må så gott!

    SvaraRadera
  2. Ser riktigt smarriga ut! Måste verkligen testa dessa!

    SvaraRadera
  3. Kul att Kakkalaset blev så lyckat! =D Ser nästan godare ut än vad vanliga chokladsnitt brukar göra och det låter jättegott med muscavadosocker i. Mums!

    SvaraRadera
  4. Testa Therése! Superlätta att göra dessutom. Ja, Alexandra, jag tycker faktiskt att de kan mäta sig med vanliga chokladsnitt, även om de inte blir riktigt lika sega i konsistensen som de vanliga chokladsnitten. Muscovadosocker är toppen som smaksättare. I morgon blir det plommonmarmelad med mörkt muscovadosocker. Kika in då!
    Må så gott båda två!

    SvaraRadera