onsdag 20 juli 2011

Världens godaste svartvinbärssylt med vaniljstång och kanel



Vi har några svarta vinbärsbuskar, som brukar förse oss med bär tillräckligt för att koka några omgångar sylt. I år är de ovanligt fina, och igår blev det bärplockning för L, och syltkokning för mig. Det resulterade i 5 stora burkar med vinbärssylt, som vi ska njuta till morgonfilen och till pannkakor. Sylten smakade också ljuvligt till vaniljglass i sällskap med Allsången igår kväll. Eftersom jag är omåttligt förtjust i både kanel och vanilj pytsade jag i bådadera i min sylt. Den blev supergod.

De flesta recept på svartvinbärssylt som jag läst innehåller betydligt mer socker än vad jag brukar ha i min. Jag tycker de här mängderna är alldeles lagom, men du avgör själv om du vill ha mer.


3 kg väl sköljda svarta vinbär
5 dl vatten
3 kanelstänger
1 vaniljstång - snittad och urskrapad
1 kg syltsocker

Lägg vinbär, vatten och kanelstänger i en rymlig gryta, och koka upp. Låt koka på medelvärme ca 10 - 15 minuter, och skumma väl under tiden. Skummet innehåller grums och orenheter som annars kan försämra hållbarheten på sylten. Obs lägg inte i vaniljstången innan du skummat klart, då riskerar de goda vaniljfröna att följa med.
När vinbären kokat sig lagom mosiga och du skummat klart, tillsätter du snittad och urskrapad vaniljstång samt syltsockret.
Koka upp på nytt under ständig omrörning, och koka ca 5 minuter tills allt sockret smält.
Häll upp på rena, steriliserade, varma burkar, och sätt genast på locket. Ha gärna en diskhandduk under burkarna när du häller i sylten, för det brukar kunna slabba en del.
Förvara sylten svalt.










4 kommentarer:

  1. Åhhhhhh vad gott, vill ha vill ha!!

    SvaraRadera
  2. Ska få, ska få! Har ett helt gäng burkar, för det blev en ny sats igår.

    SvaraRadera
  3. Har gjort marmelad-sylt pressade i lite citron, jag hade bara 2kg vinbäär så det fick bli mindre socker, det blev så gott och lite syrligt. Första gången jag använde vaniljstång. Jag såg inte en enda kärna. bara en svart smet inuti!? Det blev super gott i alla fall

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att sylten blev lyckad Ina!! Kul att du vågade dig på att använda vaniljstång också. Nån gång ska vara den första! Att det bara är en "svart smet" är precis som det ska vara. Om vaniljstången är färsk och fin ser det ut så, man ser inte de enskilda små fröna. Eftersom svartvinbärssylten är mörk så syns inte fröna efteråt i sylten heller. Om du i stället har vaniljstång i t ex ljust äppelmos så ska du se att moset blir "prickigt". Likaså om du gör fin vaniljsås eller glass med äkta vaniljstång så blir det lite småprickigt. Förresten, du har väl sett att jag nyligen haft ett annat recept på nästan rårörd svartvinbärssylt på bloggen. Den sylten är nästan ÄNNU godare. Tack för att du kikade in hos mig, och tack för din respons! Det uppskattas! Må så gott, och välkommen tillbaka.

      Radera