tisdag 5 juli 2011

Smultronglass med Philadelphiaost



Jag är lycklig nog att ha ett litet smultronland, där smultronen just nu lyser röda. De är ju jättegoda att äta precis som de är, men jag fick en obändig lust att göra smultronglass, så jag skred till verket. Hur gott som helst! Om du inte har tillgång till smultron går det bra med jordgubbar också. Nästan lika gott.

3 ägg, delade i gulor och vitor
½ + ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 förpackning Philadelphia naturell, 200 g
5 dl smultron, vägde ca 200 g

Ta fram två skålar, och dela äggen i gulor och vitor.
Vispa först äggvitorna till hårt skum, och tillsätt ½ dl socker, lite i taget till en fluffig maräng.
Vispa äggulorna med den andra delen socker, ½ dl, samt vaniljsockret. Vispa riktigt fluffpösigt.
Rör osten smidig och rör ned den i äggulepöset så allt blandas väl.
Mosa eller mixa smultronen, och rör ned i äggulevispet.
Vänd ned marängen med luftiga tag så allt blir väl blandat.
Om du har en glassmaskin använder du den för att frysa glassen, men det går också bra att bara hälla den i en form och ställa i frysen. Vispa då gärna om smeten efter någon timme, så allt blir jämnt blandat.
Lägg upp kulor av glassen och garnera som du vill.
Kom ihåg att ta fram glassen ur frysen en stund innan, så går det lättare att forma fina kulor.








8 kommentarer:

  1. Men å, så himla trevligt det där såg ut. Jag känner mig inte lite avundsjuk. Mums.

    SvaraRadera
  2. Åå vilken lyckost att ha ett smultronland. Glassen ser jättegod ut!

    SvaraRadera
  3. Visst är jag en lyckost, det vet jag. Det blir nog minst en halvliter till idag! Men testa glassen med jordgubbar, det blir jättebra också! Trevlig blogg du har Linn, den har jag aldrig upptäckt tidigare. Må så gott båda!

    SvaraRadera
  4. Hur många liter blir det? :) Ser väldigt smarrigt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, anonym, det var inte helt lätt att svara på. Det var ett tag sedan jag gjorde glassen. Men det handlar inte om så stora mängder. Tror att glassen räckte till 4 - 5 personer om jag inte minns fel. Kör du glassen i glassmaskin blir den lite fluffigare och med mer volym än om du bara fryser den i en bunke. Kul att du blev frestad, jag hoppas att du ska gilla den om du bestämmer dig för att pröva. Lycka till och ha en fortsatt fin sommar. Förresten, snart kommer några fler mumsiga glassrecept på bloggen, så håll utkik!

      Radera
    2. Hej, jag hittade också mycket smultron i somras och tänkte prova ditt recept. Men när ska Philadelfiaosten i? Kan man utesluta den? Jag har en gäst som är laktosallergisk.
      Marianne Ahnland

      Radera
    3. Hej Marianne! Ja, jag ser att jag tydligen missat att skriva när osten ska i. Den rör/vispar du i precis innan smultronmoset. Ska genast lägga till det i receptet. Jag tror inte det blir så bra att helt utesluta osten, men det finns faktiskt laktosfri Philadelphia, och även annan naturell laktosfri färskost. Brukar finnas i de flesta matvaruaffärer. Lycka till, och hoppas ni ska uppskatta glassen!

      Radera
  5. Min mailadress är m.ahnland@gmail.com

    SvaraRadera