tisdag 19 juli 2011

Köttfärs- och potatisgratäng


Idag bjuds en god vardagsmiddag, som är lätt att förbereda och sätta in i ugnen 20 - 25 minuter innan det är dags att äta. Inga konstigheter alls. Jag kryddade min köttfärs med en rolig kryddblandning som jag fått av goda vännen Stina i Luleå, och som satte lite extra stuns på smaken, men du kan ta den kryddblandning du har hemma och tycker om.

Om du kokar potatis till någon annan middagsmat, så koka gärna lite extra på en gång, så är det ännu lättare att svänga ihop köttfärsgratängen. Du som tänker i GI-termer vet nog att potatisen får ett mycket lägre GI-värde när den fått kallna ordentligt, så den här köttfärsgratängen passar även dig om du använder kylskåpskall potatis.

Om du inte tål mjölk överhuvudtaget hoppar du helt enkelt över parmesanosten och väljer någon alternativ grädde.
Vegetarianer kan ta sojafärs eller quornfärs i stället för köttfärs.

500 g blandfärs
1 vitlöksklyfta
½ liten, gul lök
2 msk osötad tomatpuré
2 tsk "Vilda fantasier" eller annan kryddblandning
salt, svartpeppar
ca 2 msk olivolja till stekning

700 - 800 g kokt, kall potatis
3 ägg
1 förpackning LF matlagningsgrädde, 3,3 dl
50 g färskriven parmesanost
2 msk Dijonsenap
1- 1½ msk oregano

Skala och finhacka lök och vitlök, och fräs den lätt i olja. Tillsätt färsen, och fräs smuligt under omrörning.
Tillsätt tomatpuré och kryddor, och låt småkoka på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt ev någon matsked vatten om det skulle verka för torrt. Ställ åt sidan.
Skala och skiva potatisen, och bottna en smord, ugnsfast form med hälften av den.
Bred över köttfärsen, och lägg på resten av potatisen.
Vispa ihop ägg, grädde, ost och senap, och häll över. Lyft lite med en gaffel så det rinner ner ordentligt.
Strö över oregano.
Grädda i ugnen på 225 graders ugnsvärme ca 20 - 25 minuter, tills äggstanningen stelnat och gratängen fått fin färg.
Servera med blandad sallad.









2 kommentarer:

  1. Som potatisälskare blir det här blir toppen för mig, som dessutom gillar lådor med möjlighet att dela upp och frysa in flera portioner.

    SvaraRadera
  2. Ja, gratängen går jättefint att frysa. Jag har testat, och den smakade precis som nygjord. Ha det bra!

    SvaraRadera