onsdag 27 juli 2011

Gratäng med olika sorters kål, senapsgräddig oströra, ägg och bacon



Det här är en rätt som borde passa alla som anslutit sig till LCHF-trenden. Inte en endaste liten kolhydrat. Jo förresten, nu far jag med osanning. På kryddblandningen läser jag att den innehåller socker, men det är så försvinnande lite att det inte kan räknas. Den som är riktigt renlärig kan naturligtvis välja någon annan kryddblandning. Den som inte räds kolhydrater kan lägga till kokt potatis, och då räcker gratängen säkert till fler än fyra.

Alla sorters kål är rena rama hälsobomben, och något vi ska äta ofta för att hålla oss friska och alerta. Gott är det också. Men du kan givetvis byta kålen mot annat, och välja vilka grönsaker eller grönsaksblandningar du vill i den här rätten. Det finns massor med olika i frysdisken. Färska grönsaker kan också användas, men behöver då förvällas några minuter extra.

500 g fryst grönsaksblandning broccoli/blomkål
500 g fryst brysselkål
2 dl matgrädde
2 + 4 ägg
150 g lagrad prästost
1 msk Dijonsenap
1 + 1 tsk kryddblandning California Fancy Blend från The Spice Tree (paprika, tomat, vitlök, purjolök, persilja, salt, socker, dragon, peppar)
vitlökssalt
vitpeppar
1 - 2 paket bacon

Förväll hastigt de frysta grönsakerna i saltat, kokande vatten några minuter.
Häll av och låt rinna av väl.
Fördela grönsakerna i en smord, ugnseldfast form.
Vispa ihop 2 av äggen med grädde, grovriven ost, senap och 1 tsk av kryddblandningen, samt lite vitlökssalt och vitpeppar från kvarn.
Fördela röran över grönsakerna.
Gör 4 fördjupningar i gratängen, och knäck försiktigt ett ägg i varje. Strö resterande kryddblandning över äggen.
Grädda i ugnen på 225 graders ugnsvärme, ca 15 - 20 minuter, tills äggen stelnat och gratängen fått fin färg.
Klipp baconet i mindre bitar och knaperstek det i het panna.
Strössla baconet över gratängen.








4 kommentarer:

  1. Så gott det ser ut! Den här rätten skulle klart kunna bli en favorit härhemma! Måste verkligen ladda frysen med mer grönsaker!

    SvaraRadera
  2. Det var faktiskt riktigt, riktigt mumsigt!

    SvaraRadera
  3. Nejmen, varför har jag aldrig tänkt på den här kombinationen? Låter ju grymt gott! Med vegetarisk bacon istället för vanlig tror jag att det här är en tiopoängare!

    SvaraRadera
  4. Det är absolut en tiopoängare! Och det är klart att det går att använda vegetarisk bacon om man inte äter kött. Testa! Hoppas det blir bra.

    SvaraRadera