måndag 6 juni 2011

Mandelmarängkakor med blåbärsmascarponekräm - 18 - 25 dubbla kakorSom finaste kondiskakor är det här. L påstod sig vara beredd att betala fyrtio kronor för en (!) och snaskade raskt i sig två på raken. De är väl inte det allra nyttigaste man kan äta, men ibland måste man ju få unna sig något extra gott, i synnerhet idag på Nationaldagen. Kakorna innehåller en del socker, men det balanseras å andra sidan av mandel, kokosolja och blåbärspulver som är desto nyttigare.

Kakorna är glutenfria, men inte helt mjölkfria då krämen innehåler mascarpone. Du kan givetvis byta ut blåbärskrämen mot någon annan smak om du vill. Immunbutiken har en massa olika bärpulver att välja emellan. Du kan också byta till något helt annat, chokladsmörkräm t ex.

Lägg inte ihop kakorna alltför lång tid innan de ska ätas, då kan marängen mjukna. Förvara i stället marängerna och krämen var för sig, och lägg ihop vartefter. Krämen stelnar dock i kylskåp, så den kan behöva tas fram en stund i förväg så det blir lättare att bre på.

Beroende på hur stora du gör kakorna får du ut 18 - 25 dubbla kakor av den här satsen. Jag fick ut 18 ganska stora kakor.


3 kylskåpskalla äggvitor
100 g florsocker
100 g strösocker
150 g mandelmjöl

100 g mascarpone
40 g kokosolja av bra kvalitet - Cocosa, Holistic eller Kung Markatta är alla favoriter
20 - 40 g florsocker - beroende på hur söta du vill ha kakorna
1 msk blåbärspulver


Vispa vitorna riktigt, riktigt hårt.
Blanda flor- och strösocker, och vispa ned i äggviteskummet lite i taget medan du fortsätter att vispa. Smeten ska bli riktigt blank och fluffig.
Vänd med luftiga tag ned mandelmjölet. Fyll smeten i en spritspåse, och spritsa ut kakor i önskad form på bakpappersklädd plåt. Eller klicka ut, det går också bra.
Grädda i 150 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten, ca 20 minuter.
Låt svalna, och lossa kakorna från plåten.

Ta fram mascarpone och kokosolja i förväg så de får rumstemperatur. Det kan annars skära sig när man blandar ihop krämen (gör inte så mycket om det skulle olyckas, det syns inte så mycket när man lägger ihop kakorna). Rör mascarponen smidig med kokosoljan. Rör också ned socker - börja med den mindre mängden -  och blåbärspulver, och rör krämen slät. Öka på mängden socker om du önskar sötare kräm.
Lägg försiktigt ihop mandelkakorna två och två med kräm emellan.
Förvara svalt och lufttätt.


1 kommentar:

  1. Dom här kakorna är bland det godaste du gjort. Kan bara rekommendera ALLA att testa! Puss!

    SvaraRadera