torsdag 30 juni 2011

Grön sås till matjessill - med yoghurt, solrosskott och vitlökIbland - och ganska ofta så här i sommartid, i synnerhet när det varit så varmt som de senaste dagarna  - orkar inte ens jag ställa mig i köket och laga mat, trots att det är ett av mina stora intressen. Det är skönare att sitta i trädgården och läsa en bok eller filosofera över livet i största allmänhet. Vilken tur då att det finns matjessillburkar redo i kylen att bara öppnas! Skrubba och koka potatis tar ju inte särskilt på krafterna, och att öppna en burk gräddfil därtill är inte heller så svårt.

Igår spottade jag i alla fall upp mig lite, och mixade ihop en grön sås till sillen. I ett extra anfall av nyttighetsiver rörde jag också i lite av ett illgrönt pulver, Greener Grass, som jag köpte från Råvarubutiken. Det innehåller massor med nyttigheter som spirulina, hampa, korngräs m m. Det kan uteslutas helt, såsen blir lika god utan.
Förutom till matjessill är såsen god till varmrökt lax.

2 dl turkisk eller grekisk yoghurt - Sour Cream av soja kan också användas
1 - 2 vitlöksklyftor
ca 80 g solrosskott - förpackningen är på 100 g, men jag hade tagit lite av den tidigare
2 msk Dijonnaise
½ tsk havssalt
(1 tsk grönt pulver)

Lägg ½ dl av yoghurten i en skål tillsammans med vitlöksklyftor, grovklippta solrosskott, Dijonnaise och salt. Mixa till en slät puré.
Blanda ned resterande yoghurt och ev det gröna pulvret, och blanda väl. Ställ kallt i kylskåpet en stund om du har tid, t ex medan potatisen kokar.
Obs att om du mixar hela mängden yoghurt med de andra ingredienserna blir såsen gärna lite för rinnig. Om du vill ha den lite tjockare och krämigare är det därför bättre att bara mixa med lite av yoghurten först och röra ned resen i efterhand.2 kommentarer:

  1. Smaskens! Hoppas ni har haft det bra i norr! Kram på dig!

    SvaraRadera
  2. Jajamän!!! Kram tillbaka!

    SvaraRadera