fredag 10 juni 2011

Chokladbollar de Luxe - med cacaonibs, yaconsirap, mandel, kokos och pumpa- och melonkärnorEn flaska yaconsirap är det senaste tillskottet i kategorin "konstiga ingredienser" i skafferiet. Den köpte jag tillsammans med lite annat smått och gott från Råvarubutiken. Där kan man också köpa cacaonibs, även om jag sett att de nu också finns i alltfler vanliga butiker.

Yacon växer i Andernas dalar, och är en släkting till solrosen. Det är roten som används, och av den gör man både mjöl och sirap. Man kan också äta roten direkt, torkad i skivor. Smaken lär då påminna om äpple, och yacon kallas också för "jordäpple". Sirapen är mörk och kolaaktig i smaken, och innehåller massor med nyttiga mineraler, kalium, kalcium, magnesium, fosfor och järn. Dessutom innehåller den inulin, som främjar goda tarmbakterier, s k prebiotika. Det fiffiga med den här sirapen är att den har mycket lågt GI, och den kan därför användas av diabetiker och andra som av någon anledning vill eller måste avstå från socker.

Här har jag använt yaconsirapen i chokladbollar som är rena rama hälsobomben. Ät en boll som nyttigt fikatillbehör eller som en energikaka. Passar både LCHF-are, raw-foodanhängare och alldeles vanliga gottisgrisar. Jag fick ut 26 bollar på satsen, stora som lite större köttbullar.

Jag tog den mindre mängden sirap, vilket dotter Erika och jag tyckte var alldeles lagom. Maken, som är en riktig sockerråtta, tyckte att jag gott kunde ha haft i lite till. Välj själv det som passar dig!

1 dl cacaonibs
1 dl oskalad mandel
1 dl pumpakärnor
1 dl melonkärnor
1 dl kokos
1 msk kakaopulver
½ tsk vaniljpulver
50 g kallpressad kokosolja
2½ - 3 msk yaconsirap - kan bytas mot mörk agavesirap

Blanda alla torra ingredienser i matberedaren, och mixa till mjöl - fint eller lite grövre efter smak.
Tillsätt kokosoljan och sirapen, och mixa ihop till en smet.
Ställ i kylskåpet att stelna lite, och forma sedan bollar som du rullar i antingen kokos eller mixade melonkärnor. Gnid in händerna med lite kokosolja så går det lättare.
Förvara i kylskåpet.

Tips: Lägg rikligt med kokos eller det strössel du valt i en plastpåse, och lägg i bollarna. Skaka runt så bollarna blir täckta. Kasta inte det strössel som blir kvar, utan använd det i en ny sats bollar eller till kakor av något slag.

Vill du göra en kaka med melonkärnor hittar du receptet här. Vill du göra en lyxig mysli med halloncrunch och cacaonibs, eller en antideppsmoothie med cacaonibs och ingefära hittar du också recept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar