tisdag 17 maj 2011

Tzatziki på mitt sätt



Inspirerad av vår Kretaresa gjorde jag den här tzatzikin och bjöd dotter och svärson på tillsammans med de fyllda paprikorna. Tzatziki kan säkert göras på en massa olika sätt - det finns t o m färdiga mixer - men den här är enkel och lättgjord. Om du inte tål mjölk kan du faktiskt göra den på sojacrème fraiche, det blir nästan lika bra. De burkarna är på 250 g, så till den här satsen får du i så fall ta ytterligare knappt en halv burk.

Enligt Petros på Botaniska trädgården på Kreta är kretensisk kosthållning den mest hälsosamma i världen. Det har nyligen konstaterats i en större undersökning, där man fastslog att kretensare som håller sig till den traditionella kretensiska kosten med mycket frukt och grönsaker, lamm, kyckling, örter och ofantliga mängder olivolja (ett hushåll på 4 - 6 personer förbrukar en liter dagligen!) lever längre än alla andra. Så ös på med olivolja om du vill ha ett långt liv!


350 g grekisk yoghurt
½ medelstor gurka
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja, extra virgin
1 tsk vit balsamvinäger
salt och svartpeppar från kvarn

Riv gurkan och pressa noga ur all vätska (spar den och drick den rakt upp och ned, eller använd som bas i en grön smoothie).
Rör yoghurten smidig, och lägg i gurkrivet.
Riv vitlöken och tillsätt den, liksom olivolja, vinäger,
salt och peppar.
Smaka av.
Låt stå och dra i kylskåpet någon timme.







2 kommentarer:

  1. Intygar att den var smaskens! Puss

    SvaraRadera
  2. Mmmm, det är så gott med tzaziki! Hemma gjorde vi även en variant med tomat istf gurka. För min pappa vägrar att äta gurka, haha...

    SvaraRadera