söndag 29 maj 2011

Gluten- och mjölkfria cookies - med havregryn, kokossocker och blåbärschoklad




Det kan inte hjälpas, nog är det gott med något sött och knaprigt som avslutning på middagen, till en kopp kaffe eller te. De här cookiesarna kan man dessutom unna sig med väldigt gott samvete, för de innehåller massor med nyttiga ingredienser. De kan nästan platsa som energikakor. Möhippegänget fick en coockie i sin frukostpåse inför det stundande ju-jutsupasset.

På förpackningen på just den här chokladen står att det kan finnas spår av mjölk och hasselnötter. Den innehåller också mandel. Om du är mycket känslig byter du ut chokladen mot ett säkert mjölkfritt alternativ och lite hackade, torkade blåbär. Det finns jättegod helt mjölkfri tranbärschoklad (Organica) som du också kan använda.

Kokossockret är ett lite dyrare - men hälsosammare -  alternativ, men kan bytas mot ljust muscovadosocker.
Degen är ganska kladdig att rulla, men när jag kom på att smörja in händerna med lite kokosolja gick det som en dans! Dessutom blev händerna babymjuka! Tycker du ändå att det är "meckigt" går det bra att klicka ut kakorna också. Jag fick ut 25, ganska stora kakor på den här satsen.

2 ägg
3/4 dl kokossocker
½ dl Cane Syrup
3/4 dl kokosolja
3 dl havregryn/flingor - Saltå Kvarns eller Semper Ren havre om du är känslig
100 g blåbärschoklad (Lindt)
3 dl havremjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smält kokosoljan i vattenbad så den blir flytande.
Grovhacka chokladen.
Vispa ägg, sirap och socker riktigt pösigt och luftigt.
Tillsätt oljan.
Blanda ned havregryn och hackad choklad, samt havremjölet blandat med vaniljsocker och bakpulver.
Blanda ihop till en sammanhängande smet. Låt stå 5 minuter att svälla.
Smörj in händerna med en aning kokosolja, och rulla bollar av smeten.
Lägg på bakpappersklädd plåt, platta till kakorna ganska mycket med handen - de flyter nästan inte ut alls - och grädda strax nedanför mitten i 175 graders ugnsvärme, ca 15 minuter.
Dra över hela bakpapperet på ett galler och låt kakorna svaln.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar