lördag 9 april 2011

Kålsoppa med salsicciafrikadeller


Eftersom jag är väldigt förtjust i italiensk mat brukar jag ibland titta in i butiken Martina här i Uppsala. Där finns det allt möjligt lockande. Fina oliver, mandelskorpor, härliga marmelader, pestos av alla de slag, äkta espresso, samt italienska ostar och charkuterier trängs i hyllorna. Där köper jag emellanåt den speciella italienska korven salsiccia, som är kryddig och smakrik. Här kom jag på idén att använda den som "frikadeller" i en kålsoppa, och det blev inte alls dumt. Jag hade kvar buljong efter att ha kokat rotfrukter till vegetariska biffar, så jag använde den som bas och förstärkte med buljongpulver. Om du inte har egen buljong går det lika bra med fond, pulver eller tärning.

Kål ska vi enligt expertisen helst äta varje dag p g a alla nyttigheter. Förr i tiden användes kål också utvärtes, och jag minns att min svärmor - för inte alltför länge sedan -  stötte kålblad och lade på sår och bulnader. Det har jag aldrig gett mig på. Hm, jag borde kanske ha sparat några kålblad med tanke på hur jag ser ut just nu. Jag borde vara en konstnärs dröm! Han/hon skulle få användning för hela paletten med färger för att fästa mig på duken! Vi får hoppas att soppan gör nytta och läker inifrån i  alla fall!

Mängdangivelserna avser färdigansad kål. Den här soppan är både gluten- och mjölkfri. Läs dock ingrediensförteckningen på salsiccian ordentligt, och även på buljongtärningen om du använder sådan.
Vegetarianer kan byta ut salsiccian mot något vegetariskt alernativ.

1,2 l smakrik grönsaksbuljong - egentillverkad eller av fond/tärning/pulver
250 g vitkål
250 g savojkål eller spetskål
200 g broccolibuketter
ca 200 g salsiccia
2 tsk smulad, torkad timjan
färsk timjan till garnering
ev salt, svartpeppar

Ansa och strimla kålen, bryt broccolin i fina buketter. Dra skinnet av salsiccian, och skär den i lagom stora bitar.
Koka upp buljongen, och lägg ned kål och spetskål. Krydda med timjan. Låt sjuda ca 10 minuter under lock. Lägg ned broccolin och salsiccian och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Om du önskar grönsakerna mjukare väntar du med att lägga i salsiccian, och sjuder soppan ytterligare tills den blir som du vill ha den, och lägger sedan i salsiccian de sista minuterna. Smaka av soppan, och klipp över färsk timjan.
Servera med ett gott, grovt bröd.






7 kommentarer:

  1. Åh, vad gott och färgglatt!

    Sv: Tack så mycket! :D

    SvaraRadera
  2. Åh, butiken Martina är helt underbar! Vi hamnade där av en slump i höstas, vi skulle titta på någon möbel som bara fanns på Mio (eller nån annan möbelbutik, kommer inte ihåg) i Uppsala. Strax innan de stängde kom vi in för en fika och jag ville inte gå därifrån! Vi köpte i alla fall med oss pasta och pizza till middag. Men jag önskar att jag hade kunnat tillbringa mycket längre tid där och också att jag hade någon liknande affär nära där jag bor (det finns säkert inne i Stockholm, men jag häckar mest ute i förorten!). :-)
    Trevlig helg till dig också!

    SvaraRadera
  3. Det där ser gott ut tycker jag.Ska prova nu idag.

    SvaraRadera
  4. Vad roligt att du vill testa! Hoppas att det ska smaka. Hör gärna av dig igen och berätta vad du tyckte. Må så gott!

    SvaraRadera
  5. Grymt gott!! Tackar för receptet!!

    SvaraRadera
  6. Vad glad jag blir anonym! Tusen tack för att du hörde av dig och gav återkoppling, det betyder jättemycket för mig! Må så gott!

    SvaraRadera