torsdag 5 maj 2011

Crepes till både sött och salt - glutenfria och även mjölkfria vid behov


Crepes kan man som bekant äta med både söta och salta fyllningar. Här har jag gjort en variant med bara en aning fullkornshavremjöl i smeten. Inte helt och hållet LCHF, men bra nära. Med lite örtkrydda i smeten passar de till matigare, salta fyllningar, och med lite kokossocker i smeten passar de förträffligt till söta fyllningar. Eller gör dem helt neutrala., så kan du använda dem till både och.

Tål du inte mjölk använder du ex vis sojagrädde och sojacrème fraiche som alternativ till vanlig matgrädde och crème fraiche. Jag har testat med båda alternativen, och båda fungerar lika bra. Av den här satsen blev det 8 stycken crepes.

4 ägg
1 dl crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
½ dl fullkornshavremjöl
½ tsk salt
smör eller ghi till stekning

Vispa först ihop två av äggen med crème fraichen, och vispa ordentligt så inga klumpar är kvar.
Vispa ned de andra två äggen, grädde och mjöl. Vispa helt slätt, och låt stå och svälla en halvtimme i rumstemperatur.
Grädda tunna crepes/pannkakor, ca ½ dl smet till varje crepe, på båda sidorna, och lägg i önskad fyllning.

Du kan naturligtvis också äta crepesen som vanliga pannkakor med grädde och sylt eller bär till.
Andra goda pannkakor har du här och här.




1 kommentar:

  1. Önskade att jag kom hem oftare för att kunna njuta av allt du lagar :) Gott gott!

    SvaraRadera