lördag 12 mars 2011

Ugnsbakad laxfilé med kryddsmakande mandelpanering

Nu börjar laxabstinensen infinna sig igen! Den här gången blev det en jättegod ugnsbakad laxfilé rullad i ett kryddsmakande mandelpulver.
Mandelpulver köper du antingen färdigt från LCHF-butiken, eller gör själv genom att mixa skållade och malda mandlar riktigt fint i mixer. För att få riktigt fint pulver kan du också sikta mandelmjölet.
Du kan variera smaken på laxen genom att byta ut grädden mot kokosgrädde. Jag serverade pressad potatis till - bra att fånga upp den goda såsen med - men om du är återhållsam med kolhydrater och inne på LCHF-tänk kan du bara servera sallad eller lättkokta grönsaker till.
Receptet kan även användas till annan fisk.

600 - 700 g skinn- och benfri laxfilé, delad i 4 portionsbitar
1 dl mandelpulver/mandelmjöl
1 tsk vitlökssalt - eller 1 tsk salt och lite vitlökspulver
1 tsk mald ingefära
1 tsk gurkmeja
½ tsk mald spiskummin
½ tsk mald koriander
1 knivsudd chili
1½ dl valfri grädde
1 dl valfri crème fraiche

Blanda mandelmjölet väl med kryddor och salt. Rulla laxfiléerna i blandningen, och klappa in så mycket som möjligt. Lägg filéerna i en smord, ugnsfast form, och strö resterande kryddblandning över.
Vispa ihop grädde och crème fraiche, och häll försiktigt blandningen runtom och på fisken.
Ugnsbaka i 150 graders ugnsvärme till en innertemperatur av ca 58 - 60 grader, eller tills laxen verkar genomstekt när du försiktigt sticker i den med en gaffel. Ös med såsen några gånger under tillagningstiden.
Servera med valfria tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar