tisdag 15 mars 2011

Rotsakssoppa med baconfräs


Nu är det nog dags för en soppa igen. Den här gången fick det bli av de rotfrukter jag hade hemma i kylskåpet. Du kan ta de rotfrukter du har hemma, och ändra fördelningen mellan dem efter tycke och smak. Jag valde denna gång att inte ha någon speciell krydda i soppan, bara buljong, så att själva rotfruktssmaken riktigt skulle komma till sin rätt. Baconfräset gav extra knorr och smak med sin rökta sälta. Om du inte äter kött kan du förslagsvis toppa med lite smörfräst svamp av något slag.
Jag tycker om Fond du Chefbuljongerna, som har en ren och fin smak, men du kan använda vanlig tärningsbuljong eller buljongpulver om du föredrar det.
Det här använde jag.till min soppa. Obs att mängderna rotsaker avser färdigskalad vikt.

1 stor bananshalottenlök
3 vitlöksklyftor
250 g morot
250 g kålrot
150 g rotselleri
100 g palsternacka
8 dl vatten
3 "tärningar" kycklingfond Fond du Chef
2 dl valfri grädde
ev lite vitlökssalt
smör, olja eller ghi till stekning

1 paket bacon
lite ärtskott, solrosskott eller annat valfritt grönt

Skala och grovhacka lök och vitlök. Skala rotfrukterna och tärna dem.
Hetta upp en rejäl klick med smör, ghi eller olja i en stor gryta. Fräs lök och rotsaker några minuter under omrörning.
Tillsätt vatten och buljong, koka upp, och låt småkoka under lock tills allt är mjukt, ca 20 minuter.
Tillsätt grädden och mixa soppan helt slät. Smaka av den. Späd med lite vatten om du tycker soppan är för tjock.

Klipp baconet i mindre bitar, och knaperstek den i torr, het panna. Låt rinna av på hushållspapper.
Häll upp soppan, toppa med baconfräset, och garnera med valfritt grönt.


1 kommentar:

  1. Hos oss blir det nog broccolisoppa i kväll men den där ska vi testa snart.

    SvaraRadera