måndag 28 mars 2011

Marinerad kycklingfilé med sötpotatis, ugnsstekta grönsaker, oliver, citron och timjan


Jag älskar kyckling i alla former! När jag var barn och bodde på missionsstationen i Congo hade vi egna höns som försåg oss både med ägg och kött, och söndagsmiddagen bestod ofta av just höns. Och till söndagsfrukost blev det stekta ägg. En gång blev en ruvande höna olyckligtvis ihjälkörd, och då tog min mamma hand om äggen och la dem uppe på kylskåpet där det var varmt och skyddat. Så småningom kläcktes äggen, och ut kom ett gäng små duniga varelser, som följde mamma hack i häl, vart hon gick. De trodde förstås att hon var mamma höna, och blev präglade på henne.

Nåja, nu var det kycklingrecept det skulle bli. Idag använder jag gärna majskyckling, som har extra fin smak. Den här gången har kycklingen fått marinera, grillas hastigt på båda sidor, och får sedan eftersteka till rätt temperatur i ugnen med grönsaker.
Det här får också bli mitt bidrag till Jennie och Kalasgotts månadsutmaning, som är kycklingrätter.

4 fina kycklingbröstfiléer à ca 150 - 175 g

½ dl olivolja
1/4 dl ljus soja - jag tog glutenfri Tamari från Renée Voltaire
½ pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grovskuren, italiensk salladskrydda från The Spice Tree

ca 600 g sötpotatis
ca 600 g zucchini
2 små paprikor i valfri färg
2 gula lökar eller bananshalottenlökar
12 stora vitlöksklyftor - ja, det ska vara så många
2 citroner
olja, vitlökssalt, svartpeppar

1 dl blandade oliver
färsk timjan

Vispa ihop marinaden, och lägg i kycklingen att marinera minst 3 timmar, gärna längre, i kylskåp. Ta ut en halvtimme innan du steker dem, så att det hinner bli lagom rumstempererat.
Ansa potatis, grönsaker och lök, och skär i bitar, men inte alltför smått. Låt vitlöksklyftorna vara hela. Dela citronerna, och skär av botten, så de står stadigt.
Lägg alltsammans - utom citronerna -  på en rymlig ugnsplåt, salta, peppra och ringla generöst med olivolja över.
Ställ in i ugnen på 200 grader, ca 20 - 25 minutrer.
Torka under tiden av kycklingen, och grilla i het panna på båda sidor så kycklingen får fin färg.
Stick in en termometer, och lägg in i ugnen på grönsakerna, tillsammans med citronhalvorna.
Låt termometern gå upp till 70 grader, då är kycklingen färdig. Även grönsakerna visade sig då vara perfekt lagom.
Strö över oliverna, och garnera med färsk timjan.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar