måndag 7 mars 2011

Hemlagad nyponsoppa med apelsin


Egentligen finns det ingen anledning att köpa färdig nyponsoppa. Det är hur enkelt som helst att göra sin egen, och på köpet slipper man en hel del onödiga tillsatser. Soppan kan ätas eller drickas varm, ljummen eller kall, och är förstås väldigt behändig att ta med på utflykt. Om du väljer att äta den i tallrik kan du förstärka med glass, grädde eller mandelbiskvier. Eller varför inte med en lättgjord mandelkaka?

Nypon innehåller drösvis med C-vitamin, men också en hel del andra nyttigheter. Det förekommer i en del kosttillskott, och det lär hjälpa mot framförallt ledbesvär. Jag lovar inte att du plötsligt skuttar somm en gasell bara för att du äter nyponsoppa, men gott och nyttigt är det i alla fall!

För en del år sedan plockade jag mina egna nypon på hösten, rensade och gjorde puré till soppa, men det var onekligen lite puligt och ganska tidsödande, även om det också var roligt. Nuförtiden är jag latare, och köper färdigt nyponskalmjöl. Det hittar du i de allra flesta välsorterade butiker på "hälsokosthyllan". Det kan som det mesta här i världen också köpas på nätet, hos Immun t ex. Deras pulver är malt av hela nyponet, inte bara skalet.

Till 2 portioner behöver du:

5 dl kallt vatten
½ dl nyponskalmjöl
1 msk Maizena majsstärkelse - obs inte ljus eller mörk Maizenaredning som används till såser
ca 3 msk flytande honung eller ljus Agavesirap
saft och skalrasp av en väl tvättad blodapelsin

Rör ihop nyponskalmjöl och Maizena, och vispa ned i det kalla vattnet.
Koka upp under omrörning, och låt bara bubbla upp och tjockna några sekunder.
Söta efter smak, och rör ned den pressade apelsinen.
Servera med valfria tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar