onsdag 23 mars 2011

Fläskfilégryta med kronärtskockor, champinjoner och blåmögelost


Igår fyllde maken år, och då smörade jag lite extra, och bjöd honom på hans älsklingsrätt, en smakrik gryta med fläskfilé, kronärtskockor, champinjoner, paprika i olika färger och blå- eller grönmögelost. Den bjöds han på vid vår första riktiga date för sisådär 37 år sedan, och jag är fortfarande osäker på om det var mig eller grytan han föll för. Jag klagar absolut inte på tindrandet gentemot mig, men det antar julgransbelysningsstyrka när han närmar sig köket för att sniffa och provsmaka grytan! Nåja, det bjuder jag så gärna på.
F ö måste det ha varit fler som gillade grytan, för jag vann pris med den i en mattävling för många år sedan.
Smaklig måltid!

600 - 700 g färsk, svensk fläskfilé
smör/olja eller ghi till stekning
vitlökssalt och svartpeppar från kvarn
ca 250 g färska, små champinjoner (eller motsvarande mängd på burk eller glas)
2 dl vatten 
1½ - 2 msk kycklingfond
1 gul eller orange paprika, ca 125 g
1 röd paprika, ca 125 g
1 grön paprika, ca 125
2 dl crème fraiche eller Lindahls grekisk yoghurt - ev laktosfri
1 - 1½ dl torrt vitt vin
1 brk kronärtskockshjärtan
ca 75 - 100 g blåmögelost - jag tog Aura som är laktosfri
ljus Maizenaredning eller arrowroot till redning

Ta fram fläskfilén så att den hinner bli rumstempererad, ca en halvtimme. Putsa den och skär i knubbiga bitar. Bryn den fint på båda sidor i olja/smör eller ghi, och salta och peppra lätt. Lägg över i en större gryta.
Fräs också champinjonerna lätt (dela i mindre bitar om de är stora) och lägg också över dem i grytan. Häll på vatten och fond, och låt småkoka under lock ca 20 minuter.
Kärna ur och strimla paprikan, och tillsätt den, samt crème fraiche eller yoghurt samt den mindre mängden vin. Smula över osten, och låt koka ytterligare 10 minuter. Lägg slutligen ned skockorna, ev halverade, och hetta upp. Smaka av. Tillsätt ev ytterligare lite vin, fond eller ost.
Red av grytan till önskad konsistens.
Servera med ris eller potatis, samt en blandad grönsallad med en god dressing.









3 kommentarer:

  1. Jag kan skriva under på att den där grytan är helt fantastisk! Pappa har bra smak han, både när det gäller grytor och annat :)Som att falla för dig! Puss

    SvaraRadera
  2. Nu blev jag jättehungrig ...

    SvaraRadera
  3. Vilken tur att det snart är lunchtid då! Grytan utlovas på söndag.

    SvaraRadera