onsdag 2 mars 2011

Cajunkryddad köttfärssoppa med rotfrukter och mörk choklad



Även om dagarna blir ljusare och längre, och våren omisskännligt är i antågande, så är det fortfarande kallt och ruskigt nog att värma sig med en soppa. Den här mustiga, cajunkryddade köttfärssoppan t ex.
Cajun har ju sina rötter i den amerikanska södern, och kryddan som finns av en mängd olika märken och i många utföranden, har sin speciella smak. Om du inte uppskattar den kan du krydda soppan på annat sätt, indiskt, med tex-mexkryddor eller på medelhavssätt. Och soppan smakar inte choklad, jag lovar! Chokladen bidrar bara med extra fyllighet.
Vegetarianer byter nötfärsen mot quornfärs eller något annat vegetariskt alternativ, samt fonden mot grönsaksfond.
Soppan innehåller varken gluten eller mjölkprodukter.


175 g grovmalen nötfärs
1 msk cajunkrydda
3 stora vitlöksklyftor
1 medelstor gul lök
ca 150 g rotselleri
ca 135 g morot
ca 170 g potatis
6 dl vatten
1 burk körsbärstomater - Mutti, alternativt vanliga burktomater
2 msk osötad tomatpuré
3 msk mörk oxfond
ca 20 g mörk choklad, 80 - 85%
vitlökssalt vid behov
smör, olja eller ghi till stekning

Skala och finhacka vitlök och lök.
Skala och grovriv potatis och rötter.
Hetta upp oljan eller ghin tillsammans med cajunkryddan, och fräs runt.
Tillsätt lök och vitlök och blanda runt, och tillsätt därefter köttfärsen och de rivna grönsakerna.
Fräs runt tills köttfärsen blivit smulig, och tillsätt därefter vatten, burktomater, tomatpuré och fond. Låt småkoka under lock ca 30 minuter eller längre.
Riv ned chokladen, och rör runt så den smälter.
Smaka av och tillsätt ev vitlökssalt eller mer cajunkrydda om du vill.
Servera med en klick gräddfil eller crème fraiche - mjölkfritt alternativ vid behov -  samt ett gott, grovt bröd.







2 kommentarer: