onsdag 9 mars 2011

Återställare - Supersmoothie med frukt, sojamjölk och proteinpulver


De som känner mig vet att jag har en skraltig rygg och en trasig axel, som ofta förorsakar mig förtret och störd nattsömn. Vissa nätter är värre än andra, och då skuttar jag inte precis med ett "trallala" ur sängen på morgonen. Då behövs helt enkelt en "återställare" för att komma på banan igen. Huruvida smoothien fungerar för andra typer av återställarbehov har jag ingen aning om, jag har inte behövt testa. Men det skulle inte förvåna mig om så är fallet.
Som bas i smoothien använder jag lösfrysta bitar av olika frukter, som jag tärnat. Ett bra sätt att ta tillvara frukt som riskerar att förfaras. Det finns ju t o m färdig, fryst smoothieblandning i affären, men det känns faktiskt lite onödigt. Jag pytsar också i bärpulver av något slag som jag köper från Immun, samt proteinpulver av hampa som jag köper från Reidarssons. Det finns också olika superbärsblandningar att köpa i affären eller på hälsokost. Du kan även förstärka med C-vitaminpulver och få en riktig vitaminkick, men det är inte nödvändigt.
Jag byter ibland ut sojamjölken mot mandelmjölk eller kokosvatten, som är extremt näringsrikt. Obs inte att förväxla med kokosmjölk! Kokosvatten är den vätska som finns inuti kokosnöten, och som ni som varit på sydligare breddgrader säkert prövat att dricka färskt. Det finns numera att köpa i vissa affärer.

Efter en sån här smoothie - och med en riktigt god smörgås därtill -  känns livet faktiskt ganska OK igen!

1 - 1½ dl fruktblandning - den här gången av banan, äpple, apelsin och melon
2½ dl färsk sojamjölk
½ msk proteinpulver
½ msk bärpulver, blåbär eller lingon eller något färdigt bärblandningspulver
1 tsk C-vitaminpulver - kan uteslutas
ev lite agavesirap, flytande honung eller vaniljpulver som sötning - smaka dig fram

Halvtina frukten. Mixa ihop allt med stavmixer eller annan mixer, och häll upp i högt glas.8 kommentarer:

 1. Hitade din blogg som är mycket fin och Inspirerande. Jag har också bakat mycket förr, knäckebröd mm och matlagning. Hade en mor som var kokerska och gör som hon gjorde.Mina söner, 18 år oc 11 år tycker om att baka och laga mat. Ett bra arv då jag vet att de kommer att klara sig i livet. (Jag heter också Kerstin)

  SvaraRadera
 2. Hej Rosemarie/Kerstin! Så glad jag blir över berömmet och att du vill följa med i mina fortsatta turer i bloggosfären! Vi har inte bara namnet (nästan) gemensamt, ser att vi båda också är Skorpioner. Visst är kokkonst och matglädje ett jättebra arv att förmedla vidare till sina barn. Det är bl a därför jag börjat matblogga, för att dela med mig av mina recdept och mattankar, både till mina döttrar och andra.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 3. Följer du The Body Ecology Diet? Man undrar angående kokosvattnet...

  SvaraRadera
 4. Hej anonym! Nej, den dieten har jag faktiskt aldrig hört talas om. Du får gärna berätta mer om du har lust. Jag följer överhuvudtaget ingen speciell diet, men är noga med vad jag stoppar i mig, och är väldigt intresserad av sambandet mat/hälsa. Jag köper gärna ekologiskt där det är möjligt. Eftersom jag växte upp i dåvarande Belgiska Congo är jag "uppfödd" på kokosvatten och tyckte det var roligt när jag hittade det i butik. Det är ju extremt näringsrikt, och lär t o m ha använts som intravenöst dropp under kriget har jag läst någonstans. Du är välkommen att höra av dig igen.

  SvaraRadera
 5. Vad kul med hampaproteinpulver! Använder ju proteinpulver från ett annat företag, minns inte vad det heter nu, men är lite osäker på exakta ingredienser på de där kosttillskotten, när det gäller gluten och så, det verkar inte som om någon har koll riktigt på det. Det är ju jättecoolt med hampa, men hur är upptaget? Finns ju massa studier på vassleprotein i bodybuildersammanhang att det ska vara bra upptag och kvalitet och så, men hur är det med hampa?

  SvaraRadera
 6. Ojoj Susi, vilka frågor du ställer! Jag vet inget om hur förhållandet är gentemot andra typer av proteinpulver när det gäller upptag, det kanske någon annan kan svara på. Det jag vet om just det här hampaproteinpulvret är att det är naturligt fritt från både gluten och laktos, att det odlas helt utan bekämpningsmedel, att det är tillverkat enligt Raw-foodprincipen, och att det förutom Omegafettsyrorna 3, 6 och 9 också innehåller viktiga aminosyror. Jag upplever själv att jag mår bra av det, och brukar - förutom att pytsa det i smoothies - förstärka min morgongröt med en matsked. Gå gärna in på deras hemsida och läs mer.

  SvaraRadera
 7. Jag frågade min syster (bodybuilder-gurun, hahaha) och hon sa att vegetabiliskt protein inte är fullvärdigt, men det kan ju såklart vara bra ändå, för andra behov än att bygga muskler.

  SvaraRadera
 8. OK. Jag fortsätter med mitt hampapulver, för det innehåller så otroligt mycket bra näringsämnen. Ha en bra dag!

  SvaraRadera