måndag 21 februari 2011

Sportlovsplättar med banan - gluten- och mjölkfriaDe här plättarna är laddade med energi av bästa sort, något som behövs om man ska ägna sig åt sportlovsaktiviteter. De kan ätas ljumma eller kalla, gärna med lite agavesirap, flytande honung eller äppelsirap till. Då blir de nästan som amerikanska pannkakor. Gör man många pass i skidspåret eller i backen tycker jag också man kan unna sig en klick grädde eller crème fraiche smaksatt med vaniljsocker till.
Nåja, jag kan inte skryta med något skidande, men tog en klick soja creme fraiche och lite hemgjord svartvinbärssylt till ändå.

Teffmjöl är både protein- och mineralrikt, och görs av en nordafrikansk ört, som är helt glutenfri. Den används bl a i injera, som är ett slags pannkakor, och som ofta äts i Etiopien och Eritrea. Kan nuförtiden köpas i en hel del affärer (jag köpte mitt på Coop) men också på nätet.

Har du inga allergiproblem kan du mosa ned bananer och vaniljsocker i din vanliga plättsmet, men ge gärna frömjölet en chans. Det förstärker både smak och näringsvärde.

Av den här satsen blev det 12 pannkakor (inklusive en kvaddad som jag vände för tidigt men som smakade gott ändå). Jag gräddade dem i den rosa lilla stekpannan (12 cm i diameter) som jag hittade på Åhléns och bara inte kunde motstå!

2 ägg
3/4 dl teffmjöl
3/4 dl ljust bovetemjöl
3 dl färsk sojamjölk - eller annan valfri mjölk
1 msk "frömjöl"
½ msk fiberhusk
½ msk vaniljsocker
2 Krav-bananer
smör, olja eller ghi till stekning

Vispa ihop äggen med hälften av mjölken, och vispa sedan ned mjölsorterna, husk och vaniljsocker. Vispa i den resterande mjölken, och vispa till en riktigt slät smet. Låt svälla minst en halvtimme i rumstemperatur.
Har du tid att vänta kan smeten svälla några timmar i kylskåpet, men ta då ut den en halvtimme före beräknad gräddning.
Mosa bananerna, och rör ned strax innan det är dags att grädda pannkakorna.
Hetta upp matfett, och grädda pannkakorna gyllene, några minuter på varje sida. Till min panna blev det lagom med ½ dl smet åt gången.


4 kommentarer:

 1. Å vad gott! Här är det blåbärssoppa som gäller...

  SvaraRadera
 2. Usch att du också skulle drabbas! Men du är snart på banan igen, och kan äta banan.

  SvaraRadera
 3. Oj så gott det där såg ut! Ska jag ge mig på när vi ska ut på utflykt! :)

  SvaraRadera
 4. De är inte dumma alls faktiskt, hoppas de faller er i smaken!

  SvaraRadera