fredag 11 februari 2011

Lantpaté med kycklinglever och soltorkade körsbärstomater


Det är ganska svårt att hitta goda patéer som är glutenfria, så jag gjorde min egen variant. God som vanlig middagsrätt eller supérätt med en sallad och chutney, smågurkor eller syltlök till, men passar också på ett buffébord. Patén är lättgjord, men kom ihåg att ta ut alla ingredienser ur kylskåpet en halvtimme innan, så att de hinner bli lite rumsvarma.
Jag använde en av mina favoritkryddor från The Spice Tree, Toscana Mix, men du kan ta någon annan favoritkrydda i stället. Stek gärna ett litet prov innan, och justera ev kryddningen.

450 g färsk kycklinglever
500 g blandfärs
1 paket bacon
1 liten gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 msk Toscana Mix från The Spice Tree
½ msk salt
2 msk potatismjöl
3 ägg
2 dl valfri grädde
ca 1 dl soltorkade körsbärstomater i olja

Hacka lök och vitlök mycket fint, och fräs lätt utan att ta färg i olivolja. Låt svalna.
Klipp baconet i lite mindre bitar. Mixa kycklinglevern fint tillsammans med bacon i matberedaren.
Tillsätt krydda, salt, potatismjöl, ägg och grädde under fortsatt mixning.
Finhacka tomaterna.
Lägg färsen i en stor bunke, och tillsätt kycklingleverblandningen, löken och tomaterna för hand. Se till att allt blandas jämnt, och packa smeten jämnt i en väl smord form. Lägg gärna ett smort, tillklippt smörgåspapper eller bakplåtspapper i botten på formen.
Grädda i 200 graders ugnsvärme, ca 60 - 70 minuter. Ytan ska ha fin färg, och köttsaften vara klar.
Häll av köttsaften som bildats, och låt patén svalna. Är lättast att skära när den är riktigt kylskåpskall.
Servera med valfria tillbehör.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar