lördag 26 februari 2011

Kycklingwok med grönsaker och cashewnötter




Låt mig säga det med en gång. Den här bilden gör inte riktigt rättvisa åt woken. Dels fick jag inte till något riktigt bra ljus, dels gjorde sig de glutenfria bovetenudlarna inte alls på bild. Men god var den. Jag tycker alltså att du ska ge woken en chans, för smaken var det verkligen inget fel på.
Om du hör till dem som har svårt att klara av broccoli med tuggmotstånd, föreslår jag att du först förväller den några minuter, och sedan spolar av den i kallt vatten. Tillsätt den sedan i slutet, så håller den sig fräschare och grönare. Om man bara wokar den tills den är mjuk blir den lätt lite mosig och grådaskig i färgen.

Kom ihåg att lägga kycklingen i marinad några timmar innan det är dags att tillaga, men ta fram ur kylskåpet ca en halvtimme innan för att rumstemperera. Kom också ihåg att anpassa tillagningstiden till koktiden på de tillbehör du väljer, så det blir klart samtidigt, för woken ska serveras precis nylagad. Den innehåller varken gluten eller mjölkprodukter.

450 - 500 g kycklingfilé - gärna majskyckling
ca 150 g morötter
ca 150 g savojkål
ca 125 g små, fina broccolibuketter
2½ dl vatten
1 "tärning" kycklingfond, Fond du Chef alternativt buljongtärning eller annan kycklingfond
1 msk maizenastärkelse
1 dl naturella cashewnötter - alternativt färdigrostade, lätt avgnuggade , salta nötter
neutral olja till wokning, gärna rapsolja

Marinad:
2 msk japansk soja - jag tog glutenfri Tamari från Renée Voltaire
½ msk sesamolja
½ msk flytande honung
saft och skal av av en pressad lime
ca 15 g färsk, riven ingefära
1 stor, pressad vitlöksklyfta

Vispa ihop marinaden i en skål. Strimla kycklingen, och lägg ned den. Rör runt så marinaden kommer åt överallt. Täck över, och ställ in i kylskåpet minst 3 timmar. Ta ut i rumstemperatur en halvtimme innan tillagning.
Rosta cashewnötterna i en torr het stekpanna. Om du använder färdigrostade så gnugga bort en del av saltet med lite hushållspapper eller en ren handduk.
Förväll broccolin i kokande vatten några minuter, spola av med kallt vatten och låt rinna av väl.
Strimla morötterna mycket tunt, gärna med mandolin, och strimla också kålen tunt.
Låt kycklingen rinna av väl i en sil, och torka gärna av den, men spar marinaden.
Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna, och fräs runt morötter och savojkål under ständig omrörning några minuter. Ta upp och ställ åt sidan.
Hetta upp lite olja på nytt, och woka kycklingen under omrörning så den får fin färg runtom. Låt fräsa några minuter. Om du har strimlat tunt går det fort, men om du har lite större bitar får du lägga på några minuter.
Blanda ihop vatten, marinad, fond och maizena, och tillsätt det, samt de wokade grönsakerna och broccolin.
Låt allt få ett uppkok, och småkoka några minuter bara. Smaka av om det behövs mer kryddning. Strö över nötterna.
Servera med ris eller nudlar av något slag.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar