måndag 14 februari 2011

Hjärtlig Valentinopaj med saffran, tomat, räkor, löjrom, krasse och dill


Idag är det Alla Hjärtans Dag, och L och jag firar korallbröllop. Det känns helt ofattbart att det gått 35 år sedan den där iskalla februaridagen. Temperaturen idag är ungefär densamma, minus 22 grader hade vi i morse. Nervösa men beslutsamma tog vi gemensamt sats uppför kyrkgången! Att de blev just Alla Hjärtans Dag var mest en slump. På den tiden firade man inte alls som man gör idag, och vi upptäckte först i efterhand att det passade väldigt bra med just den dagen. Ingen chans att glömma bröllopsdagen, så upphaussat som det är nuförtiden, med blommor och presenter och reklam överallt.

Bröllopsmenyn den gången - som för övrigt avnjöts på anrika Odinsborg i Gamla Uppsala - bestod av bouchéer med skaldjursfyllning, helstekt fläskfilé med svampsås, och konserverad frukt med glass och kolasås. Tja, den menyn skulle väl kunna passera även idag. Men i kväll bjuds det i stället en hjärtlig Valentinopaj med smak av tomat och saffran, och med garnering av räkor, löjrom, krasse och dill.
Det får nog bli ett glas skumpa till också, trots att det är måndag! 35 år tycker jag kan vara värt att fira!

Min pajdeg är av nödvändighet glutenfri, men har du inga sådana problem kan du byta ut Jyttemjölet mot dinkelsikt eller vanligt vetemjöl, samt utesluta fiberhusken.
Jag gräddade dagen till ära min paj i en hjärtform med löstagbar botten, men det går naturligtvis bra med vilken form som helst.
 
3 dl Jyttemjöl original - blå påse
1 tsk fiberhusk
125 g smör eller margarin
½ dl crème fraiche

1 dl soltorkade körsbärstomater
3 ägg
2 dl crème fraiche saffran/tomat
½ dl vanlig crème fraiche
125 g lagrad ost
vitlökssalt
svartpeppar

200 - 250 g skalade räkor
1 liten knippa dill
½ ask krasse
löjrom eller annan rom - så mycket du har lust och råd med

Blanda mjölet med husken.
Kör ihop degen i  matberedaren eller för hand.
Smörj en pajform lätt, och tryck ut degen i den. Nagga botten, och ställ hela formen i kylskåpet att stadga till sig en halvtimme.
Grädda pajskalet - med folieremsa runt kanten - i 200 graders ugnsvärme, ca 15 minuter. Ta bort folien efter halva tiden.
Lägg de avrunna tomaterna i botten på pajskalet.
Vispa ihop ägg, riven ost samt crème fraichesorterna, och salta och peppra lätt.
Fyll pajskalet med smeten, och fortsätt grädda i samma ugnstemperatur 35 - 40 minuter tills smeten stannat.
Låt svalna en stund, och garnera sedan enligt önskemål med räkor, finhackat grönt och rom.
Servera med fräsch sallad.










Jag passar också på att tävla om en assistent hos Jennie på Kalasgott. Månadens utmaning är pizza, matpaj eller pasta, så jag tyckte den här hjärtepajen kunde platsa.

7 kommentarer:

  1. Grattis på bröllopsdagen! Puss M

    SvaraRadera
  2. Grattis på bröllopsdagen, och vilken fin paj :) Såklart ni ska skåla ikväll, jag hoppas på 35 år till :)

    SvaraRadera
  3. Åh vilken fantastisk paj mamma. Grattis på bröllopsdagen till er båda. Puss!

    SvaraRadera
  4. Tack, tack, allihop! Så roligt att du hittat till min blogg Jenny! Välkommen tillbaka!

    SvaraRadera
  5. ingergotestam@hotmail.com21 februari 2011 13:40

    Hej Kjersti, sen gratulation till Era 35 år,
    (vi firar 40 år i sept.)
    det är så trevligt att titta in på Din blogg.
    Jag visste inte att Du var en så kreativ kock.
    Det finns flera ideer som jag vill pröva och bjuda
    Larsåke på. Må så gott på sportlovet o kram till Er båda.
    Inger

    SvaraRadera
  6. Jättestort tack Inger! Så roligt att du hittat till bloggen! Hoppas att testerna faller väl ut, du får väldigt gärna återkomma med synpunkter på det ena och det andra.
    Jättekram tillbaka till er båda!

    SvaraRadera