onsdag 12 januari 2011

Len Jordärtskockssoppa



Det känss som om det är läge för en soppa igen. Den här gången får det bli en god och len jordärtskockssoppa som lägger sig som ett mjukt och varmt snötäcke i magen. Soppan är väldigt lättgjord, och får lite extra smaksättning av fetaosten. Jordärtskockor innehåller ett ämne som heter inulin, och som är ett slags kostfiber som är bra för matsmältningen eftersom det gynnar tillväxten av goda tarmbakterier. Inulin ingår också i en del hälsokostprodukter som ska främja en god tarmflora. Vad kan man mer begära av en soppa?
Ät en matig macka till och du blir mätt och belåten.

300 g jordärtskockor - skalad vikt
300 g potatis - skalad vikt
2 shalottenlökar
3 - 4 vitlöksklyftor
olja eller ghi till stekning
7 dl vatten
3 dl matlagningsgrädde eller "alternativ" grädde
2 tärningar grönsaksbuljong, alternativt fond  -  jag tog Fond du Chef denna gång
50 g fetaost
ärtskott eller annat grönt att klippa över

Tärna skockor och potatis. Grovhacka löken.
Hetta upp olja eller ghi i en gryta, och fräs grönsakerna några minuter under omrörning.
Tillsätt vatten, grädde och buljong, och låt småkoka under lock tills allt är mjukt, ca 15 minuter.
Tillsätt smulad fetaost, och mixa soppan helt slät med stavmixer. Smaka av.
Jag strödde också över lite klippta ärtskott för att få lite grönt i soppan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar