torsdag 27 januari 2011

Enkel apelsinefterrätt

Det här är världens absolut enklaste efterrätt! Passa på att göra den nu när apelsinerna fortfarande är som allra finast och saftigast. Välj gärna blodapelsiner, och allrahelst ekologiska förstås - även om de är lite dyrare. Som strössel använde jag den choklad som blev över när jag gjorde chokladhjärtan till min Pavlovatårta häromsistens. Det som blev över mellan hjärtana finhackade jag och sparde, och det kom till pass nu.
Jag är kanske lite "nördig" med mina olika kryddor, oljor och sirapssorter, men jag tycker det är roligt och gott att kunna variera smaken bara med hjälp av en krydda eller en annorlunda smaksatt sirap. Det går lika bra med honung om du redan har det i skafferiet.
Beräkna för varje person

1½ apelsin
2 msk ingefärssirap, äppelsirap, agavesirap eller flytande honung
ca 1 msk hackad valfri choklad


2 kommentarer:

 1. Min enkla goda apelsindessert.
  En apelsin per portion
  Koka en lag av ca en pressad apelsin, en skvätt vatten, några kryddnejlikor, ett par stjärnarnis, ca en halv dl råsocker, en msk portvin om man har. Koka upp och svalna.
  Under tiden: Skala apelsinerna, ta även bort det vita i mitten, skiva mycket tunt.
  Smaka av lagen, tillsätt ev lite flytande honung. Lägg apelsinskivorna i en skål, häll häll över lagen, låt stå i kylskåpet medan ni äter huvudrätten.

  SvaraRadera
 2. Låter jättegott!! Det får jag pröva nästa gång. Vi får passa på att frossa i apelsiner nu när de fortfarande är så fina.

  SvaraRadera