onsdag 15 december 2010

Vanilj- och saffransdoftande citrusmarmelad



Nu när citrusfrukterna är som allra bäst, är det roligt att göra egen marmelad. Dessvärre är ju citrusfrukt - liksom för övrigt nästan all frukt - väldigt besprutad, så försök om du har möjlighet att få tag på kravodlad. Om inte, så tvätta frukten extremt noggrant i varmt vatten, och gnugga den torr med en handduk. Du kan blanda vilka citrusfrukter du vill. Det bästa är riktigt tunnskalig frukt, men om den är lite för tjockskalig, så skala den, och skär bort det mesta av det vita på skalet. Det kan annars göra marmeladen besk. Jag tycker om marmelad med syra, så det fick bli mycket grapefrukt och citron, och inte så mycket socker. Vanilj och saffran fick sätta extra smak. Marmeladen är god till ost. Inte alls dum till pepparkakor heller.
Mängden saffran avgörs av smak och kassa. Saffran är tyvärr väldigt dyrt, men just den här tiden unnar jag mig att använda den ofta.

700 g apelsiner
600 g grapefrukt
200 g citroner
saft av 2 apelsiner, ca 2 dl
3 dl vatten
3 dl ljust muscovadosocker
1 vaniljstång
0,5 - 1 g saffran - gärna den trådiga "äkta" iranska
3 - 4 dl syltsocker

Tvätta frukten noggrant, och skär bort fästen och ev fula skaldelar. Pilla bort ev kärnor.
Skär frukten i stora bitar, och mixa den grovt i matberedare.
Häll massan i en stor kastrull, och tillsätt apelsinsaft, vatten, muscovadosocker, snittad och urskrapad vaniljstång och saffran.
Låt småkoka under lock ca en timme. Rör om då och då.
Häll i syltsockret, och koka kraftigt ca 5 minuter. Skumma om det behövs.
Fyll marmeladen på steriliserade, varma burkar, och förslut genast.





1 kommentar:

  1. Wow, önskar jag hade energi att dona som du!! Lät yummi yummi!

    SvaraRadera