torsdag 23 december 2010

Örtgravad lax


Tycker du om gravad lax? Då tycker jag att du ska testa att göra din egen. Det är nämligen otroligt enkelt, och blir så fantastisk gott. Synd egentligen att man oftast gör det bara till jul, påsk och kanske midsommar. Smakar fantastisk året om, ex vis till en krämig spenatpaj, saffransstuvad potatis, eller vanlig kokt färskpotatis. Tänk på att frysa laxen minst två dygn innan. Jag valde att grava med en fiskkryddblandning som består av torkad dragon, dill, timjan, koriander och citronmeliss, men du kan ta vilken fiskkryddblandning som helst som du tycker om. Om din krydda innehåller salt, så minska på den övriga saltmängden. Du kan också ta enbart hackade färska örter om du vill.

1 kg färsk, fryst men tinad laxfilé, helst en mittenbit
½ dl ljust muscovadosocker
½ dl jodfritt salt
½ dl torkad fiskkryddblandning
vitpeppar från kvarn, några "varv"
1 knippa färsk dill

Torka fisken, och ta bort alla ben, men låt skinnet sitta kvar.
Blanda ihop socker, salt, peppar och krydda.
Strö ut hälften av blandningen i en form, lägg på laxen, och gnid in resterande kryddblandning.
Klipp också över den färska dillen.
Täck över ordentligt med plastfolie, eller knyt en plastpåse om. Låt stå i kylskåpet två dygn. Ta ut några gånger, och vänd och massera in kryddorna.
Ta ut, skrapa bort alla kryddor, och skär i tunna skivor.




Jag har en förkärlek för finurliga köksprylar, och kunde inte motstå denna fiffiga örtsax. Det fick bli en julklapp till mig själv!

3 kommentarer:

  1. God och skön jul önskas dig!

    SvaraRadera
  2. Det är så gott med gravad lax :)

    Den där saxen såg ju väldigt fiffig ut!!!

    God jul!

    SvaraRadera
  3. Tack detsamma Therése och Cat! Ja, saxen är faktiskt ganska fiffig!

    SvaraRadera