fredag 10 december 2010

Njutbar, nästan nyttig Nobelfudge


Av misstag fick jag häromsistens med mig en burk osötad kondenserad mjölk, något som inte är lika vanligt som sötad mjölk. Använde den som bas i mitt godis, som blev alldeles väldigt gott. Nästan nyttigt, vill jag i alla fall intala mig. Riktigt mörk choklad innehåller massor med nyttigheter, liksom de torkade bären och kokosoljan. Jag tycker om riktigt mörk och kraftig chokladsmak, men om du föredrar lite mildare smak byter du den 86%-iga chokladen mot ex vis 70%-ig.
Liksom många andra svenskar ska jag titta på Nobelfestligheterna ikväll, och inte sticka under stol med att jag tycker det är kul att beundra allt det vackra (jaadå, jag tittar på Melodifestivalen också om någon undrar). Jag tänker inte skruda mig i långklänning och tiara, men kanske äta något extra gott, och definitivt unna mig en eller två bitar av Nobelfudgen till efterrätt.

Eftersom basen är kondenserad mjölk går det knappast att göra detta godis mjölkfritt. Du som behöver ett sådant alternativ får festa på något annat. Titta ex vis in hos Maja som har flera förslag.

1½ dl osötad kondenserad mjölk
½ dl Cane Syrup
100 g mörk choklad, 86%, ex vis Marabou Premium
20 g kokosolja, ca en matasked
50 g urkärnade, torkade körsbär, alternativt tranbär
ca 25 g skalade, rostade pistaschnötter

Skala nötterna, och gnugga bort så mycket som möjligt av "fnaset".
Grovhacka körsbären och se till att det inte finns några kvarglömda kärnor, vilket tyvärr ibland kan vara fallet.
Koka upp mjölken tillsammans med sirapen, och låt koka ihop och tjockna något ca 5 minuter.
Bryt ned chokladen, och rör tills allt smält.
Rör ned kokosoljan.
Vänd ned nötter och bär, och bre ut smeten på ett bakpapper till en rektangel på ca 12 x 20 cm. Smörj papperet lätt med lite kokosolja innan du brer ut smeten, så lossnar fudgen lättare sedan.
Ställ kallt i kylskåpet, och skär sedan i bitar av önskad storlek. Ta också lite kokosolja på kniven så går det lätt att skära ut bitarna.

6 kommentarer:

 1. Det ser riktigt mumsigt ut. Hmmmm, undrar om det går att göra en mjölkfri variant...??!! Det är ju så här jag hittar inspiration till många av mina mjölkfria recept, men ack vad många gånger det inte riktigt har blivit som jag har tänkt...
  Tack för länken :-)

  SvaraRadera
 2. Riktigt god vad den! Puss och tack för idag :-)

  SvaraRadera
 3. De är goda! Tycker du ska testa. Kul att du hittat till min blogg, din egen är jättefin! Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 4. Vad bra att du tagit kort på ingredienserna så man vet hur dom ser ut. Blir lättare att hitta i affären då!

  SvaraRadera
 5. Tack, anonym, och så roligt att du hittat till min blogg! Ja, jag har lite grann gjort det till "min grej" att ha bilder på ingredienserna - och ibland även på matlagningsprocessen. Det underlättar ju för läsarna, i synnerhet om det är lite ovanligare saker det handlar om. Ha det bra, och varmt välkommen tillbaka! Hoppas du kan hitta fler recept som du kan använda.

  SvaraRadera