fredag 3 december 2010

Kjerstis hemgjorda mangochutney


Mango är något som jag verkligen förknippar med min barndom i Congo. Att få sätta tänderna i en riktigt mogen, gulbrungrönorange mango och njuta av den söta smaken medan saften rann i strida floder nedför hakan, det var verkligen sann njutning! Eller att ta en stor klick av den söta mangosylten till pannkakorna, mums! Tyvärr går det inte att få samma upplevelse med den mango man kan köpa här i Sverige, och de gånger jag försökt har jag blivit ganska besviken. Däremot finns det fin, torkad mango att köpa. Den blandar jag ned i grytor, och gör egen chutney av. Testa du också! Den blir sötstark och kryddig, och innehåller dessutom inga konstigheter. Njut den till kött, fisk eller grönsaksrätter. Passar även till smakrik ost. Testa den också till pepparkakor. Lycka till!

300 g torkad mango
1 dl ljusa russin
3 dl äppelcidervinäger – gärna ofiltrerad
3 dl vatten
2 vitlöksklyftor
½ gul lök
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl mörkt muscovadosocker
1 msk mangocurry (Santa Maria)
1 tsk salt
15 – 20 g färsk hackad ingefära

Dela och strimla mangon. Lägg den och russinen i blöt i vatten och äppelcidervinäger ca en timme.
Blanda ned övriga ingredienser, och koka ihop allt på svag värme ca 50 – 60 minuter. Späd ev med lite mer vatten om Du tycker chutneyn blir för tjock. Smaka av om det behövs mer salt eller curry.
Häll upp på varma, torra burkar och förslut genast. Går att äta genast, men låt den gärna mogna någon vecka i kylskåp.

2 kommentarer:

  1. Du är ju söt som en mogen mango fina mamma! Där blir man aldrig besviken :)

    SvaraRadera
  2. Det var väldigt, väldigt gulligt sagt! Tack!

    SvaraRadera