onsdag 8 december 2010

Champinjon- och baconpaj - glutenfri



Egentligen hade jag tänkt använda champinjonerna till något annat, men upptäckte ett baconpaket som behövde användas. Det blir inte alltid som man tänkt sig, men ofta blir det lika bra, och ibland kan det t o m bli bättre! Det gäller både mat och livet i övrigt har jag märkt.
När du ändå har ingredienser framme och matberedaren igång föreslår jag att du gör en extra sats pajdeg, plattar ut i en plastpåse, och fryser in. Den tinar snabbt, och du kan sedan lätt och behändigt fylla skalet med det du har tillhands, kanske rester av något slag.
Mjölkallergiker hoppar över osten, och byter i övrigt till mjölkfria alternativ av ris eller soja.

2 dl ljust bovetemjöl
1 dl kikärtsmjöl
1 tsk fiberhusk
125 g smör eller mjölkfritt margarin
1 dl turkisk yoghurt alt soja creme fraiche

350 g champinjoner
1 paket bacon
150 g lagrad, grovriven ost - ex vis Prästost, Grevé eller Herrgård
4 ägg
3 dl grädde av valfri sort
ca 1 msk Toscana Mix från The Spice Tree - alternativt din egen favoritkryddblandning

Kör ihop pajdegen i matberedare, lägg den i en plastpåse och tryck eller kavla ut till en rund platta, som du lägger att vila i kylskåpet minst en timme.
Tryck ut degen i en lätt smord, rund och låg pajform, nagga, och förgrädda i 200 graders ugnsvärme ca 12 minuter.
Borsta och ansa champinjonerna, och skär i mindre bitar. Klipp baconet i mindre bitar.
Fräs champinjoner och bacon under omrörning en stund.
Fördela röran i pajskalet, strö över kryddan, och lägg också i den grovrivna osten.  Vispa ihop ägg och grädde, och häll över.
Fortsätt grädda i samma ugnstemperatur ca 30 - 35 minuter, tills pajen fått fin färg. Servera med sallad.



1 kommentar:

  1. Såg att grekisk yoghurt kommit som laktosfritt alternativ nu också! Så då kan även jag äta den :-)

    SvaraRadera